Το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο – Μείωση του φόρτου υποβολής εκθέσεων και περιορισμός των υποχρεώσεων για τις μικρότερες εταιρείες
Στις 3 Απριλίου 2025, μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 531 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 17 αποχές, στήριξε την πρόταση-οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “stop the clock” και ψήφισε την αναβολή της προθεσμίας εφαρμογής των νέων κανόνων της ΕΕ για τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας και τη σύνταξη εκθέσεων βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπως είχαμε ενημερώσει σχετικά στο CIBUM, η αναβολή εφαρμογής των μέτρων αποτελεί μέρος των προσπαθειών απλούστευσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της εξισορρόπησης των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Η δέσμη μέτρων «Omnibus I» που παρουσίασε η ΕΕ, εκτός από την οδηγία για την καθυστέρηση εφαρμογής των κανόνων υποβολής εκθέσεων και δέουσας επιμέλειας, περιλαμβάνει επίσης οδηγία που τροποποιεί το περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας και της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα λάβουν παράταση ενός έτους προκειμένου να προετοιμαστούν για τις νέες υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας, ενώ ορισμένες εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον έτη για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.
Οι κανόνες εταιρικής δέουσας επιμέλειας απαιτούν από τις εταιρείες μείωση του αρνητικού τους αντίκτυπου τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα επιπλέον έτος, έως τις 26 Ιουλίου 2027 για να μεταφέρουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο.
Η παράταση ενός έτους θα ισχύσει και για την πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν, συγκεκριμένα για ευρωπαϊκές εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και καθαρό κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισ. ευρώ και εταιρείες από τρίτες χώρες με κύκλο εργασιών στην αγορά της ΕΕ άνω του ορίου αυτού.
Για τις εταιρείες αυτές η εφαρμογή των κανόνων θα ισχύσει από το 2028.
Η προθεσμία εφαρμογής θα είναι η ίδια και για τη δεύτερη κατηγορία εταιρειών, δηλαδή ευρωπαϊκές εταιρείες με περισσότερους από 3.000 εργαζομένους και καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ, καθώς και σε εταιρείες εκτός ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω του ορίου αυτού στην ΕΕ.
Η εφαρμογή της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας θα καθυστερήσει επίσης κατά δύο έτη για τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία εταιρειών που καλύπτονται από τη νομοθεσία. Έτσι, οι μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζομένους θα έχουν υποχρέωση υποβολής εκθέσεων για πρώτη φορά το 2028 (με αντικείμενο το προηγούμενο οικονομικό έτος), ενώ οι εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές εκθέσεις ένα χρόνο αργότερα.
Για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες απαιτείται η επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το ίδιο ακριβώς κείμενο στις 26 Μαρτίου 2025.
Εκτιμούμε ότι οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν και την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων, διότι την 12 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα, ο εθνικός νόμος 5164/2024 (Α’ 202), ο οποίος ενσωμάτωσε τις διατάξεις της Οδηγίας CSRD, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες και μεταξύ άλλων τροποποίησε τις διατάξεις των νόμων 4548/18 (Α’ 104) και 3556/07 (Α’ 91).
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: