Οι καινοτομίες στη βιώσιμη συσκευασία και η προσπάθεια μείωσης των πλαστικών αποβλήτων έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς νέων λύσεων. Αλλά πώς να τα εφαρμόσετε καλύτερα; Ένα νέο σχέδιο φαίνεται να έχει καταλήξει σε απαντήσεις.
Το περιτύλιγμα με βάση τα φύκια, οι βιοδιασπώμενες σακούλες που προέρχονται από άμυλο πατάτας, και άλλες καινοτόμες λύσεις, έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα μέσα από τα εργαστήρια των ερευνητών, και δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή μας από το πλαστικό.
Αλλά πώς μπορεί μια εταιρεία να αποφασίσει ποια συσκευασία θα ταίριαζε καλύτερα στο προϊόν της; Πώς μπορούν να καθοριστούν οι καλύτερες αγορές για την εκμετάλλευση καινοτόμων βιώσιμων λύσεων συσκευασίας τροφίμων; Και πώς μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων;
Το υποστηριζόμενο από την ΕΕ έργο MYPACK, το οποίο συντονίζεται από το Γαλλικό Δίκτυο Ινστιτούτων Τεχνολογίας Τροφίμων (ACTIA), εργάζεται για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αξιοποίησης της ισχύος των τελευταίων λύσεων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη διάθεση τους στην αγορά.
«Δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας, όπως το πλαστικό», εξηγεί ο επιστημονικός συντονιστής του έργου Patrice Dole, ο οποίος εδρεύει στο Γαλλικό Τεχνικό Κέντρο για τη Βιομηχανία Τροφίμων. “Η αποτελεσματική συσκευασία διατηρεί τα τρόφιμα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, μειώνοντας την ποσότητα που πρέπει να πετάξουμε και όλη τη χρήση των φυσικών πόρων που αντιπροσωπεύει“. Το κόλπο, προσθέτει, είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συσκευασίας και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Συσκευασία: Διατήρηση τροφίμων και όχι μελλοντική υγειονομική ταφή
Ένα βασικό εμπόδιο που εντόπισε το έργο ήταν το τυφλό σημείο των καταναλωτών όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Όπως εξηγεί ο Dole: «Παρουσιάσαμε την έννοια της «βιοαποικοδομήσιμης συσκευασίας» στα πάνελ των καταναλωτών και χαρακτήρισαν τις τεχνολογίες ως «βιώσιμες». Αλλά όταν παρουσιάσαμε “αποτελεσματικές συσκευασίες που οδηγούν σε μηδενική σπατάλη τροφίμων” δεν το έκαναν.” Έτσι, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το κοινό να συνδέσει τις ιδέες πιο στενά, το έργο κατέληξε σε μια νέα μονάδα μέτρησης: το ισοδύναμο ντομάτας. “Δημιουργήσαμε ενημερωτικά γραφήματα που δείχνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφόρων υλικών συσκευασίας σε σύγκριση με την παραγωγή μισού κιλού ντομάτας”, εξηγεί ο Dole. Και έχτισαν πάνω σε αυτό για να δείξουν τη διάρκεια ζωής των ντοματών συσκευασμένων σε διάφορα υλικά.
Πέρα από τον καταναλωτή, η άρση άλλων φραγμών
Το έργο εξέτασε άλλα εμπόδια στην υιοθέτηση καινοτόμων συσκευασιών: το τεχνικό· μακροοικονομικό· κανονιστικά, και το βιομηχανικά εμπόδια σκοπιμότητας.
«Είναι ένα πολύπλοκο τοπίο, γι’ αυτό και το MYPACK είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παρόχους υλικών και συσκευασιών και τους χρήστες να εντοπίσουν τις ανάγκες συσκευασίας». Για να γεφυρώσει το κενό πληροφόρησης, η MYPACK παρήγαγε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για την καθοδήγηση των παρόχων υλικών και συσκευασιών, καθώς και των χρηστών συσκευασιών, στη σύνθετη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης συσκευασιών προϊόντων.
Παρουσιάζοντας διάφορους στόχους, όπως «Αντιμετώπιση των εμποδίων των καταναλωτών», το εργαλείο καθορίζει βήμα προς βήμα συμβουλές για την επίτευξη αυτών των στόχων, με τη μορφή μιας σειράς «Πώς να». Για παράδειγμα, υπό τον τίτλο «Αντιμετώπιση μακροοικονομικών φραγμών και ευκαιριών» το ένα «Πώς να» είναι: «Πώς να επανεξετάσετε την αγορά-στόχο».
“Είμαστε ευτυχείς που έχουμε αναπτύξει αυτή την πρακτική και σταδιακή προσέγγιση που θα βοηθήσει τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές να σκεφτούν τους στόχους τους και να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους”, σημειώνει ο Dole. Αλλά το έργο δεν θα επαναπαυθεί στις δάφνες του! “Θα θέλαμε να συνεχίσουμε το έργο μέσω του εμπλουτισμού του διαδικτυακού εργαλείου, με περισσότερους συνδέσμους με νέες περιπτωσιολογικές μελέτες, βιβλιογραφίες, περισσότερα δεδομένα αναφοράς και πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς”, προσθέτει.
Πηγή: CORDIS