Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κοινό πρόσθετο που υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα ευθύνεται και για άλλο ένα πρόβλημα υγείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο κοινό πρόσθετο που υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα ευθύνεται και για άλλο ένα πρόβλημα υγείας
spot_img

Μετά τη σύνδεση του πιο κοινού πρόσθετου τροφίμων με καρκίνο, νέα μελέτη το κατηγορεί και για αύξηση του σακχάρου.

Οι γαλακτωματοποιητές είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και την υφή τους. Μεταξύ των πιο κοινών πρόσθετων τροφίμων είναι η καραγενάνη Ε407 που χρησιμοποιείται, ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτωματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και προστίθεται ευρέως σε προϊόντα fast-food και σε πολλά τρόφιμα όπως φυτικό γάλα από ξηρούς καρπούς και σόγια, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος, μιλκ σέικ, σκόνες πρωτεΐνης, μπισκότα, πατατάκια, κέικ, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, λαχανικά, έτοιμα γεύματα, κατεψυγμένη πίτσα, και παγωτό. Γενικά δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ετικέτες με τα συστατικά, και θα την βρείτε σε πάρα πάρα πολλά και δημοφιλή σνακ και τρόφιμα…

- Advertisement -

Σε μελέτη του Φεβρουαρίου στην οποία το πρόσθετο συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, έρχεται να προστεθεί και νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία το Ε 407 μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ελκών και αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόσθετο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, έλκους και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ζώα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό τι επίδραση έχει η καραγενάνη στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους. Αυτή η ερώτηση διερευνήθηκε σε μια κλινική μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του DZD Prof. Dr. med. Robert Wagner και Prof. Dr. med. Νόρμπερτ Στέφαν.

Αύξηση της διαπερατότητας του λεπτού εντέρου

Στη μελέτη, σε νέους, υγιείς άνδρες με ΔΜΣ μικρότερο από 30 kg/m² (μέσος όρος ΔΜΣ 24,5 kg/m²) δόθηκε είτε καραγενάνη εκτός από την κανονική τους διατροφή, σε ποσότητα περίπου ισοδύναμη με δύο έως τρεις φορές την ημερήσια δόση που καταναλώνεται στις ΗΠΑ ή ένα εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της διαπερατότητας του λεπτού εντέρου, πιθανότατα λόγω φλεγμονής του εντέρου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση καραγενάνης, παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε μελέτες σε ζώα, μπορεί να βλάψει τη λειτουργία φραγμού του εντέρου», εξηγεί ο καθηγητής Robert Wagner. «Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών».

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη -η αποτελεσματικότητα της ορμόνης ινσουλίνης που μειώνει το σάκχαρο του αίματος- η οποία μειώνεται νωρίς πριν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αν και η δράση της ινσουλίνης δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από την καραγενάνη στους 20 συμμετέχοντες στη μελέτη, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σωματικό βάρος παρουσίασαν μείωση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης, ειδικά στο ήπαρ, με αυξημένη κατανάλωση καραγενάνης. Επιπλέον, στους περισσότερους υπέρβαρους έτεινε να αυξάνονται οι φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα και να εμφανίζουν σημάδια φλεγμονής στον υποθάλαμο – την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη – με υψηλότερη πρόσληψη καραγενάνης.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της καραγενάνης στην υγεία.

«Τα υποκείμενά μας ήταν, κατά μέσο όρο, πιθανώς ακόμη πολύ υγιή για να εμφανίσουν σημαντικές μεταβολικές επιδράσεις από την καραγενάνη», λέει ο καθηγητής Norbert Stefan. «Ωστόσο, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή υπέρβαρα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερα. Για να επιβεβαιωθεί αυτό, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες».

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία περαιτέρω ερευνών για τις επιπτώσεις της καραγενάνης στον ανθρώπινο οργανισμό. «Δεδομένης της ευρείας χρήσης της καραγενάνης στα τρόφιμα, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», καταλήγει ο καθηγητής Wagner. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, προκειμένου να κάνουμε τεκμηριωμένες συστάσεις στο κοινό».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άργος: Ξένο σώμα σε δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum

Το ξένο σώματα ήταν αρκετά μεγάλο και βρισκόταν περίπου στο μέσο του κυπέλου με το τυρί

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα