cibum team
Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας, καθώς οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η “βαριά βιομηχανία” της χώρας θα αναστρέψει σύντομα την ζημιά που έχει υποστεί λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Forbes σύμφωνα με το οποίο οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες του αμερικανικού ιστότοπου Hopper ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα , ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Παρότι πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην υποδοχή των τουριστών έχει αποδώσει. Συνολικά οι κρατήσεις στο Hopper προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.
Σε αυτό συνεισφέρει και το γεγονός πως, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.
Δίνοντας το «πράσινο φως» στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη χώρα, πριν ανοίξει η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα τράβηξε την προσοχή των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς έχουν προστεθεί δρομολόγια προς την Αθήνα από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Fordes, δεν είναι μόνο φθηνότερη αλλά και πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν φτάσουν οι τουρίστες στην Αθήνα, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν κάποια από τα εντυπωσιακά νησιά της Ελλάδα, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Την ίδια ώρα ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής, αφού όπως όλα δείχνουν η ελληνική πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προχωρά δίχως προσκόμματα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε για το ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επισήμανε δε ότι έχουμε ήδη σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική Προεδρία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό με ενιαίους κανόνες, που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μια γενική αναγνώριση ότι επιστρέφουμε σε μια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Ξεχωριστή είναι η σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό, αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη των ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια ένα μέρος των σημαντικών αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, «το Πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα» και χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός ή διάκριση μεταξύ των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το πιστοποιητικό είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», ανέφερε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα, τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».
Παράλληλα επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε.
Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα
Δείτε: O ρόλος της EFSA και η επιτροπή ΒΙΟΗΑΖ που έχει χρώμα ελληνικό
Δείτε επίσης: Η σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι γιατί… τα πιρούνια δεν είναι φτυάρια, το ανοιχτό στόμα αξιοθέατο και το φαγητό μόνο δικό μας!
Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore
Δείτε: TripAdvisor: 4 ελληνικά ξενοδοχεία στη λίστα με τα 25 καλύτερα στον κόσμο
Δείτε: 4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας
Δείτε: Νέα δεδομένα: Η συχνή κατανάλωση γάλακτος δεν αυξάνει τη χοληστερίνη
Δείτε: Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ
Δείτε: Εθνική επιτυχία: Προϊόντα ΠΓΕ ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά!
Δείτε: ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντος συσκευασμένου κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας
Δείτε: Οι αλλαγές στον κανονισμό για τη φέτα και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ –ΠΓΕ
Δείτε: Ψήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας
Δείτε:Παιδική διατροφή: ο εφιάλτης της μπάμιας και του μπρόκολου
Δείτε: Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα;
Δείτε: Φέτα: το τυρί των Ελλήνων
Δείτε:Η αρτοποιία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη πήρε το εργοστάσιο της «Κατσέλης» στις Αχαρνές