Τρέχουσες και μελλοντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων των πουλερικών.
Ένα από τα τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και αποτελούν κύριο συστατικό της ισορροπημένης διατροφής, είναι το κοτόπουλο. Σε μερικές χώρες μάλιστα η κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου αποτελεί περίπου το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης κρέατος. Γι΄αυτό και το εμπόριο πουλερικών ευδοκιμεί σε όλο τον κόσμο. Όπως η παραγωγή και επεξεργασία τους ενέχει απειλές για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από τα κύρια τροφιμογενή παθογόνα (Campylobacter , Salmonella και Listeria ).
Η πρόληψη του παθογόνου βακτηριακού βιοφίλμ είναι ζωτικής σημασίας στη βιομηχανία κοτόπουλου λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη μόλυνση και την ταχεία υποβάθμιση του κρέατος, καθώς και της αυξημένης αντοχής των βακτηρίων στις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιούνται συνήθως στις μονάδες επεξεργασίας κοτόπουλου.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, αναδύονται διάφορες καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες στρατηγικές για την καταπολέμηση της βακτηριακής αντοχής και του βιοφίλμ για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και την επέκταση της διάρκειας ζωής.
Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Food Bioengineering είχε στόχο να περιγράψει τη σκοπιμότητα αυτών των προτεινόμενων στρατηγικών και να παρέχει μια επισκόπηση των πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων για τον έλεγχο των μικροοργανισμών στη βιομηχανία πουλερικών, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και τις οικονομικές πτυχές της παραγωγής πουλερικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φυσικές ενώσεις είναι ελκυστικές λόγω των πιθανών αντιμικροβιακών τους δράσεων. Οι φυσικές ενώσεις μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσουν την υγεία και την απόδοση των πουλερικών. Εκτός από τα φυτοχημικά, οι βακτηριοφάγοι, τα νανοσωματίδια, οι επικαλύψεις, τα ένζυμα και τα προβιοτικά αντιπροσωπεύουν μοναδικές και φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές στη βιομηχανία επεξεργασίας πουλερικών για την πρόληψη των τροφιμογενών παθογόνων να φτάσουν στον καταναλωτή. Η λακτοφερρίνη, η βακτηριοσίνη, τα αντιμικροβιακά πεπτίδια, τα υπερκείμενα χωρίς κύτταρα και οι βιοεπιφανειοδραστικές ουσίες παρουσιάζουν επίσης σημαντικό ενδιαφέρον για την προοπτική εφαρμογή τους ως φυσικά αντιμικροβιακά για τη βελτίωση της ασφάλειας του ωμού κρέατος πουλερικών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.