Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανική κάνναβη: Προσκόμματα στους επίδοξους καλλιεργητές

ΑρχικήΝέαΒιομηχανική κάνναβη: Προσκόμματα στους επίδοξους καλλιεργητές
spot_img

cibum team


   Πολλά χρόνια πίσω, παραμένει η χώρα μας, σε σχέση με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να μειώνονται.

Προσκόμματα στους επίδοξους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης εξακολουθούν να θέτουν η Ελληνική πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία, σε αντίθεση με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία κ.λπ. Έτσι, αν κι έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που δόθηκε το πράσινο φως για την καλλιέργεια του προϊόντος από αγρότες, υπάρχουν γκρίζες ζώνες που απομακρύνουν κόσμο από το να το κάνει πραγματικότητα.

Επί παραδείγματι, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Καννάβιο, κ. Χρήστος Θεοδωρόπουλος «παρότι έχει γίνει μια προεργασία σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις τελευταία τα πάντα είναι… κολλημένα. Το βασικό πρόβλημα των καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και όλων όσοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με το προϊόν, έχει να κάνει με το ότι, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη από μας ΚΥΑ, που θα θέτει τα ανώτατα όρια THC στα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλα στον αέρα και τα προϊόντα με κάνναβη, να μην έχουν ενταχθεί στον κώδικα τροφίμων. Ουσιαστικά παραμένουμε όμηροι εμείς οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ την ίδια ώρα τρόφιμα νόμιμα σε άλλες χώρες με βιομηχανική κάνναβη, εισάγονται σωρηδόν στην Ελλάδα… και πωλούνται στο εμπόριο χωρίς κανένα πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει ξεκαθαρίσει το σχετικό πλαίσιο, παρότι στο ΥπΑΑΤ έχουν έτοιμες προτάσεις.

Μπλόκο και τα πιστοποιητικά

Όπως μάλιστα μας αποκαλύπτει ο ίδιος «το ΥπΑΑΤ δεδομένου ότι υπάρχει κενό νόμου, έχει δώσει οδηγία σε φορείς πιστοποίησης, να μην πιστοποιούν καν ως βιολογικά τα επεξεργασμένα και τελικά προϊόντα. Το άκρον άωτον του παραλογισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επίσης μπλοκαρισμένα παραμένουν και προϊόντα όπως το σπορέλαιο κάνναβης, τα αιθέρια έλαια, το αλεύρι, τα ζυμαρικά κ.λπ. που δεν περιέχουν καθόλου THC ως παράγωγα του σπόρου. Παράλληλα, βέβαια κάποιος που εισάγει πιστοποιημένες βιολογικές πρώτες ύλες από το εξωτερικό για να τις χρησιμοποιήσει εδώ, δεν έχει κανένα πρόβλημα». Υπενθυμίζεται ότι το όριο για το πρωτογενές προϊόν (στο χωράφι δηλαδή) έχει καθοριστεί τα 0,2%, όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε THC, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σε γκρίζα ζώνη οι ανθοί που δίνουν μεγάλο εισόδημα και τα αφεψήματα

Πέρα από τα υπόλοιπα τρόφιμα με βιομηχανική κάνναβη, που παραμένουν σε κενό νόμου, για… άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο στην Ελλάδα, στον… αέρα είναι και όσοι καλλιεργούν ή θέλουν να καλλιεργήσουν ανθό κάνναβης ή κάνναβη που θα πάει για αφέψημα ή άτμισμα.

 «Η παραγωγή ανθών βιομηχανικής κάνναβης για άτμισμα έχει τεράστιες προοπτικές για έναν γνώστη της καλλιέργειας αγρότη, καθώς οι τρέχουσες τιμές στην αγορά, στην χονδρική για αυτό το σκοπό κυμαίνονται μεταξύ 450 – 650 ευρώ το κιλό. Ανά στρέμμα ένας γνώστης αγρότης μπορεί να πάρει 200 – 300 κιλά καθαρό ανθό, αποξηραμένο. Κανονικά, εφόσον το προϊόν δεν περνάει σε περιεκτικότητα THC το 0,2% δεν έχει πρόβλημα αν το πουλάει, όμως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισάγονται σωρηδόν τέτοια προϊόντα που πωλούνται νόμιμα, ενώ τα ντόπια παραμένουν σε γκρίζα ζώνη».

 Σημειωτέον ότι σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη μπορεί να λάβει άδεια εφόσον πληροί το κριτήριο του 0,2% στην THC, αλλά ως μεταποιητής μπορεί να πάρει κι άλλη άδεια, που να του επιτρέπει να καλλιεργεί ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης με περιεκτικότητα έως… 1% σε THC.

 Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, με αυτά τα δεδομένα έχει αποθαρρυνθεί για κάποιο λόγο ο ντόπιος παραγωγός από το να καλλιεργήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπαίθρια καλλιέργεια χάνει στρέμματα, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την θερμοκηπιακή.

Ο κ. Σπύρος Ελευθερίου είναι καλλιεργητής βιομηχανικής κάνναβης και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1959, με έδρα τις Φυτείες Ξηρομέρου κι αριθμεί μέχρι σήμερα 470 μέλη. Ο Συνεταιρισμός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στροφή στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή.

«Πέρσι καλλιεργήσαμε περίπου 300 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στο οικοσύστημα της γεωγραφικής περιοχής που αγκαλιάζουν τα νερά του ποταμού Αχελώου. Παραγάγαμε σειρά προϊόντων κάνναβης, όπως έλαιο, αλεύρι και ζωοτροφή», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ελευθερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος έχει πάει πίσω η σπορά, λόγω του ότι δεν υπάρχει νερό στην περιοχή και εξαιτίας ενός προβλήματος στα ΚΕΠΠΥΕΛ που έχει να κάνει με τις δηλώσεις των παραγωγών. Το έλαιο κάνναβης το πουλά ο Συνεταιρισμός στην λιανική 15 ευρώ τα 250 ml, ενώ στην χονδρική (κυρίως σε νησιά), προς 12 ευρώ το κιλό.

 Ο Συνεταιρισμός κάνει και συμβόλαια με παραγωγούς για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης κι όπως λέει αγανακτισμένος ο κ. Ελευθερίου «περιμένουμε πότε το ελληνικό κράτος θα φιλοτιμηθεί και θα ξεκαθαρίσει τις γκρίζες ζώνες γύρω από το τρόφιμο, σταματώντας να αβαντάρει τις εισαγωγές. Εμείς βέβαια που έχουμε προϊόντα χωρίς THC είμαστε καλυμμένοι».

Πηγή: Αγρότυπος

 


Δείτε:

Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μείγματος χοιρινού λόγω σαλμονέλας  

Ασφάλεια τροφίμων: Η επίδραση της πανδημίας στις διαδικασίες ελέγχου 

Δώδεκα τροφικές δηλητηριάσεις από κατανάλωση τόνου στην Ιταλία 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Food Fraud: 80 τόνοι τόνου κατασχέθηκαν στο Βέλγιο 

Εστίαση: 4 συλλήψεις και «λουκέτο» σε δύο επιχειρήσεις για παράβαση των μέτρων. 108.150€ πρόστιμα 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Πανελλαδικές: Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό την ημέρα της εξέτασης; Μπορεί το φαγητό να βελτιώσει την βαθμολογία; 

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ανοίγει την «πόρτα» σε μακροπρόθεσμα προβλήματα

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα πετυχημένο branding 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!  

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Τα δοχεία με μπαχαρικά οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες

Για πρώτη φορά εξετάστηκαν τα βαζάκια με μπαχαρικά όσον αφορά τη διασταυρούμενη μόλυνση - Μεταφέρουν περισσότερα παθογόνα και μικροοργανισμούς από οποιοδήποτε άλλο οικιακό εξοπλισμό!

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα