Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βόειο κρέας: Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών και πως επηρεάζει την αγορά

ΑρχικήΝέαΒόειο κρέας: Πού οφείλεται η αύξηση των τιμών και πως επηρεάζει την αγορά
spot_img

Η μείωση του αριθμού των βοοειδών, σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση, οδηγεί σε αυξήσεις τιμών.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων δεν περιορίζεται μόνο στα αυγά. Το βόειο κρέας έχει γίνει σημαντικά ακριβότερο, δημιουργώντας προκλήσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Ειδικοί του κλάδου αποδίδουν την αύξηση στην περιορισμένη παραγωγή βοείου κρέατος στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση, ενώ μεγάλες αλυσίδες λιανικής και εστίασης ήδη αναθεωρούν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2025 λόγω των υψηλών τιμών.

Αιτίες αύξησης της τιμής του βοδινού κρέατος

Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο του 2025, οι τιμές του βοδινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 5,5%, ξεπερνώντας τη γενική αύξηση των τιμών των τροφίμων για το σπίτι, που ήταν μόλις 1,9%.

Η Courtney Schmidt, τομεάρχης στο Wells Fargo Agri-Food Institute, εξηγεί ότι η τιμή του βοδινού κρέατος ανεβαίνει επειδή οι ΗΠΑ διαθέτουν μικρότερο αριθμό βοοειδών από ποτέ, γεγονός που περιορίζει την προσφορά.

Το κοπάδι βοοειδών στις ΗΠΑ ακολουθεί καθοδικό κύκλο, με τα αποθέματα βοοειδών να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2025. Ο Bernt Nelson, οικονομολόγος του American Farm Bureau Foundation, αναφέρει ότι το συνολικό απόθεμα βοοειδών και μοσχαριών μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, οι τιμές για τα ταϊσμένα μοσχάρια (τα ζώα που είναι έτοιμα για σφαγή) έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τα κέρδη για τους πωλητές αλλά δημιουργώντας δυσκολίες για τους αγοραστές.

Η αύξηση των τιμών, αντί να οδηγήσει σε αύξηση των κοπαδιών, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κτηνοτρόφους. Οι αγρότες διστάζουν να επεκτείνουν τις εκτροφές τους, φοβούμενοι πιθανή μείωση των κερδών στο μέλλον.

Ένας βασικός παράγοντας είναι η διαχείριση των θηλυκών βοοειδών. Εάν οι κτηνοτρόφοι επιλέξουν να τα πουλήσουν για παραγωγή κρέατος αντί να τα κρατήσουν για αναπαραγωγή, η προσφορά βοείου κρέατος θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε νέες αυξήσεις τιμών τα επόμενα χρόνια.

Παρότι το κόστος του βοδινού κρέατος αυξάνεται, η κατάσταση αυτή βοηθά τις βιομηχανίες κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος, καθώς οι καταναλωτές ενδέχεται να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές.

Σύμφωνα με την Schmidt, οι δύο αυτοί κλάδοι ανακάμπτουν από τις πρόσφατες υφέσεις, με την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης και τη σταθεροποίηση της προσφοράς να οδηγούν σε βελτίωση των τιμών.

https://www.foxbusiness.com/economy/eggs-not-only-expensive-food-beef-prices-also-rise

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα