Η τάση WaterTok είναι μια «απάντηση στην ενυδάτωση» και περιλαμβάνει συνταγές με αρωματικό και ζαχαρούχο νερό και πολλές φορές σιρόπια για γεύση. Αλλά πόσο επικίνδυνη είναι;
Το νερό από ότι φαίνεται έχει γίνει…mainstream για τους χρήστες του Tik Tok, οι οποίοι κάθε μέρα αναδεικνύουν και κάποια νέα τάση στα τρόφιμα και τα ποτά.
Η πρόσφατη τάση, γνωστή ως #WaterTok είναι μια «απάντηση στην ενυδάτωση» και περιλαμβάνει ανθρώπους που δημιουργούν συνταγές με αρωματικό και ζαχαρούχο νερό και πολλές φορές σιρόπια για γεύση, για να κάνουν την ενυδάτωση πιο ελκυστική. Μάλιστα, οι χρήστες που ενστερνίζονται την τάση φτιάχνουν ποσότητες για μπουκάλια ως και πάνω από 1 λίτρο!
Το hashtag #WaterTok έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 104 εκατομμύρια προβολές, αλλά η δημοτικότητά του έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ειδικούς.
Ο Δρ Abdul Matin Azizi, οδοντίατρος, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Independent ότι αυτά τα πρόσθετα χαλάνε τα δόντια, μιας και ορισμένες από τις σκόνες και τα σιρόπια που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν τερηδόνα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί επίσης να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας ευαισθησία και πόνο στα δόντια και λεκιασμένη όψη.
Αλλά ο ειδικός Δρ. Al-Imran Khan, μιλώντας στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, ανέφερε ορισμένους ακόμα πιο ανησυχητικούς παράγοντες. Είπε πως τα τεχνητά γλυκαντικά ή αρωματικά συστατικά σε σκόνες και σιρόπια που αναμιγνύονται με νερό, μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη.
Αφενός, λοιπόν, αυτό το παρασκεύασμα δεν αποτελεί νερό και αφετέρου το γεγονός ότι θεωρείται μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα ποτά είναι ψευδής, μιας και τα τεχνητά αρωματικά περιέχουν υψηλά επίπεδα μαλτοδεξτρινών, οι οποίες είναι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που προέρχονται από άμυλο. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Silvia Micheletti οι μαλτοδεξτρίνες μοιάζουν αρκετά με τη ζάχαρη και μπορούν να προκαλέσουν ταχεία άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, διαβήτη, λιπώδη ηπατική νόσο, αθηροσκλήρωση, εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση, αυτοάνοσα νοσήματα και καρδιαγγειακή νόσο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε, λοιπόν, αυτή την τάση μια φορά, αλλά αν θέλετε να το αξιοποιήσετε ως μια μόνιμη εναλλαγή στην ενυδάτωση, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Αντ’ αυτού, δώστε γεύση στο νερό σας με μια φέτα λεμόνι, μήλο, αγγούρι ή γενικά φυσικά συστατικά.