Μελέτη για διαγνώσεις καρκίνου μετά από πρόσφατη απώλεια βάρους.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αρκετούς κοινούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, της χοληδόχου κύστης, της μήτρας, του παγκρέατος και του ήπατος. Μελέτη του 2022 συμπέρανε ότι οι γυναίκες που είναι μακροχρόνια υπέρβαρες αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας. Περίπου το 4-8% όλων των καρκίνων αποδίδεται στην παχυσαρκία. Και το υπερβολικό σωματικό λίπος έχει ως αποτέλεσμα περίπου 17% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου.
Πρόσφατη μελέτη όμως έφερε ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό καρκίνου, 12 μήνες μετά την απώλεια βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χάσει βάρος. Το ερώτημα με το οποίο ασχολήθηκε η μελέτη είναι εάν το ποσοστό διάγνωσης καρκίνου είναι αυξημένο σε όσους έχασαν βάρος τα τελευταία 2 χρόνια σε σύγκριση με όσους δεν έχασαν βάρος σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα 28 ετών από σχεδόν 160.000 ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λεπτομέρειες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2016. Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές βάρους τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πρόσφατη απώλεια βάρους μεγαλύτερη από το 10% του σωματικού βάρους συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό καρκίνου ένα χρόνο αργότερα.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των 12 μηνών μετά την αναφερόμενη αλλαγή βάρους, υπήρξαν 1362 περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων με πρόσφατη απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 10% του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με 869 περιπτώσεις καρκίνου σε όσους δεν έχασαν πρόσφατα βάρος. Ο καρκίνος του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα (καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, της χοληφόρου οδού ή του παγκρέατος) ήταν ιδιαίτερα συχνός μεταξύ των συμμετεχόντων με πρόσφατη απώλεια βάρους. Ο κίνδυνος για αυτόν τον καρκίνο ήταν σύμφωνα με τη μελέτη από 3 έως πάνω από 7 φορές υψηλότερος. Η σχέση ήταν ασθενέστερη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, ωστόσο, και δεν φαινόταν να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου που επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες.
Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε εκείνους που έκαναν τη λιγότερη προσπάθεια για να χάσουν βάρος (αυτοί που ταξινομήθηκαν ως «χαμηλή πρόθεση για απώλεια βάρους»). Το συμπέρασμα αυτίο επιβεβαιώνει ότι όταν σημειώνεται απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια και χωρίς εμφανή αιτία θα πρέπει άμεσα να ψάξουμε το γιατί.