Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tο τρόφιμο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον λόξιγκα

ΑρχικήΝέαΥγείαTο τρόφιμο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον λόξιγκα
spot_img

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται συχνότερα επίμονος λόξιγκας.

Ο λόξιγκας είναι μια ακούσια και συχνά ενοχλητική αντίδραση του σώματος, που προκαλείται από επαναλαμβανόμενους σπασμούς στο διάφραγμα, τον μυ που βοηθά στην αναπνοή. Όταν συσπάται απότομα, οδηγεί στο χαρακτηριστικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών, προκαλώντας τον ήχο του λόξιγκα.

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις λόξιγκα διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή του Charles Osborne, που είχε λόξιγκα για 68 χρόνια, έχοντας περίπου 430 εκατομμύρια σπασμούς μέχρι τον θάνατό του το 1991.

Ενώ η ακριβής αιτία του λόξιγκα παραμένει ασαφής, υπάρχουν κάποιες κοινές πιθανές αιτίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το στρες, έντονα συναισθήματα, όπως υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, ή η κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ποτών.

Τροφές που μπορεί να επιβαρύνουν περιλαμβάνουν πικάντικα ή ζεστά φαγητά, καθώς και ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελεγχόμενη αναπνοή και τη λειτουργία του διαφράγματος.

Μια από τις πιο απλές και αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισης είναι η κατάποση λίγης κρυσταλλικής ζάχαρης. Η ζάχαρη διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, μειώνοντας τις σπασμωδικές κινήσεις του διαφράγματος και, ως εκ τούτου, τερματίζοντας τον λόξιγκα. Η αίσθηση της ζάχαρης που κινείται στον λαιμό φαίνεται να λειτουργεί ως «διακόπτης» για να ηρεμήσει ο μυς και να σταματήσει η αντανακλαστική σύσπαση.

Εκτός από τη ζάχαρη, η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Το κρύο νερό διεγείρει τα νεύρα στον λαιμό, προκαλώντας αντίδραση που μπορεί να σταματήσει τον λόξιγκα. Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι το δάγκωμα ενός κομματιού λεμονιού ή η κατάποση λίγου ξιδιού, τα οποία μπορούν επίσης να διεγείρουν τα νεύρα στον λαιμό και να ανακουφίσουν τον λόξιγκα.

Αντίθετα, το NHS συνιστά την αποφυγή ορισμένων πραγμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον λόξιγκα. Τα αλκοολούχα και ανθρακούχα ποτά, καθώς και τα πολύ ζεστά φαγητά, μπορούν να ερεθίσουν το διάφραγμα και να παρατείνουν τον λόξιγκα. Το κάπνισμα, επίσης, μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς επηρεάζει τους αεραγωγούς και τα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή.

Σε φυσιολογικές περιπτώσεις, ο λόξιγκας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και είναι περισσότερο ενοχλητικός παρά επικίνδυνος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου ο λόξιγκας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες ή εμφανίζεται συχνά και επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος.

Ο παρατεταμένος λόξιγκας μπορεί να συνδέεται με διάφορες καταστάσεις, όπως φλεγμονές, λοιμώξεις ή ακόμα και διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο