Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης τύπου 2: Ο γιατρός μπορεί να τον διαγνώσει από τη φωνή του ασθενούς

ΑρχικήΝέαΥγείαΔιαβήτης τύπου 2: Ο γιατρός μπορεί να τον διαγνώσει από τη φωνή του ασθενούς
spot_img

Μελέτη υποδεικνύει πως οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν μια περίπτωση διαβήτη απλώς και μόνο συζητώντας με τον ασθενή τους.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξάνεται και η θεμελιώδης συχνότητα της φωνής ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, το ύψος της φωνής γίνεται ελαφρώς υψηλότερο. Η σχέση αυτή ίσχυε όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη αλλά και για τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και η αλλαγή είναι ανεπαίσθητη – περίπου 0,02 Hz αύξηση του τονικού ύψους για κάθε 1 mg/dL αύξηση της γλυκόζης στο αίμα – είναι αρκετά σταθερή ώστε να είναι ανιχνεύσιμη.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες, μη επεμβατικές μεθόδους παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν τη γλυκόζη τους απλά μιλώντας σε ένα smartphone, χωρίς να χρειάζονται τσιμπήματα στο δάχτυλο ή φορητούς αισθητήρες. Αν και η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη μακριά, η νέα αυτή έρευνα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον προηγούμενο χρόνο, Καναδοί ερευνητές από την Klick Labs δημιούργησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να προσδιορίσει αν ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, χρησιμοποιώντας μόλις έξι έως 10 δευτερόλεπτα της φωνής του, σε συνδυασμό με βασικές πληροφορίες για την υγεία, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος. Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ήταν 89% ακριβές στη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες και 86% στους άνδρες.

Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα, προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Είναι ενδιαφέρον ότι η σχέση μεταξύ του ύψους της φωνής και της γλυκόζης διατηρήθηκε σε όλες αυτές τις ομάδες, αν και ήταν ελαφρώς ασθενέστερη σε όσους είχαν διαβήτη.

Γιατί το σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει τη φωνή;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η γλυκόζη επηρεάζει τις φωνητικές χορδές. Το υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπαίσθητες αλλαγές στην ένταση ή την ενυδάτωση των φωνητικών πτυχών, οδηγώντας στην παρατηρούμενη αύξηση του τόνου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξετάζουν τη φωνή ως πιθανό δείκτη υγείας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών της φωνής και καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η λειτουργία των πνευμόνων. Ωστόσο, αυτή είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες για το πώς η γλυκόζη του αίματος μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένα τη φωνή.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ύψος της φωνής, από τα συναισθήματα μέχρι την ώρα της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε μελλοντική τεχνολογία παρακολούθησης της γλυκόζης με βάση τη φωνή θα πρέπει πιθανότατα να εξατομικεύεται για κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Αν και απέχουμε ακόμη πολύ από το να εγκαταλείψουμε τους μετρητές γλυκόζης υπέρ της ανάλυσης φωνής, αυτή η έρευνα ανοίγει νέες συναρπαστικές δυνατότητες. Είναι μια υπενθύμιση ότι τα σώματά μας είναι πολύπλοκα, διασυνδεδεμένα συστήματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο