Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μυρίζουν οι μασχάλες; Ιαπωνική μελέτη έχει την απάντηση και τη λύση στο πρόβλημα

ΑρχικήΝέαΥγείαΓιατί μυρίζουν οι μασχάλες; Ιαπωνική μελέτη έχει την απάντηση και τη λύση στο πρόβλημα
spot_img

Η θεραπεία με βακτηριοφάγους ίσως είναι μια λύση…

Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, πέρα από τα ευχάριστα (διακοπές, μπάνια), έχουμε και τα… δυσάρεστα όπως τη ζέστη και τον ιδρώτα. Σίγουρα μια από τις ανησυχίες είναι η μυρωδιά στις μασχάλες. Όταν ιδρώνουμε, τα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας ουσιαστικά «τρώνε» τον ιδρώτα και αυτό είναι που μας κάνει να μυρίζουμε. Φυσικά, δε πρέπει να ξεχνάμε πως και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μυρωδιά της μασχάλης.

Η οσμή του σώματος από τις μασχάλες προέρχεται από βακτήρια που μεταβολίζουν τον ιδρώτα που παράγεται από τους αποκρινούς αδένες. Αυτά τα βακτήρια είναι ενδημικά στο δέρμα μας, αλλά οι οσμές που παράγονται διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Γενικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποσμητικά στις μασχάλες τους, αλλά ίσως υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τα βακτήρια.

Τα ευρήματα της μελέτης

Παραθέτουμε μια μελέτη που δημοσιέυτηκε τον Απρίλιο του 2024, με επικεφαλής τον καθηγητή Satoshi Uematsu του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα και τον αναπληρωτή καθηγητή Kosuke Fujimoto της Μεταπτυχιακής Σχολής Ιατρικής, η οποία συνέλεξε δείγματα σωματικών υγρών από τις μασχάλες 20 ανδρών που θεωρούνταν υγιείς. Προηγουμένως, μια υποκειμενική οσφρητική επιτροπή τα ταξινόμησε σε δύο τύπους οσμών, με τους 11 να έχουν πιο αισθητή οσμή. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ύλη που παράγεται από τον βακτηριακό μεταβολισμό και το DNA της μικροχλωρίδας του δέρματος και διαπίστωσαν αυξημένη παρουσία πρόδρομων ουσιών που προκαλούν οσμές σε αυτά τα 11 δείγματα, μαζί με πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Staphylococcus hominis.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέθεσε μια λυσίνη από έναν βακτηριοφάγο, ή ιό που επιτίθεται στα βακτήρια, ο οποίος μολύνει τον S. hominis. Κατά τη διάρκεια πειραμάτων in vitro, διαπιστώθηκε ότι αυτή η λυσίνη στόχευε μόνο τον S. hominis και όχι άλλα βακτήρια που συνήθως υπάρχουν στο δέρμα.

«Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλης κλίμακας μεταγονιδιωματική ανάλυση της μικροχλωρίδας του δέρματος χρησιμοποιώντας τον υπερυπολογιστή SHIROKANE στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και διαπιστώσαμε ότι το S. hominis είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της οσμής», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Miho Uematsu στο Τμήμα Ανοσολογίας και Γονιδιωματικής. «Η ταυτοποίηση της λυσίνης που επιτίθεται στο S. hominis είναι επίσης αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης ανάλυσης του γονιδιώματος».

Ο Δρ Miki Watanabe, ο οποίος ανήκει στο Τμήμα Ανοσολογίας και Γονιδιωματικής και στο Τμήμα Δερματολογίας, πρόσθεσε: «Οι οσμές της μασχάλης είναι μία από τις λίγες δερματολογικές διαταραχές στις οποίες τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία. Αν και πολλοί ασθενείς υποφέρουν από μασχαλιαίες οσμές, υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπεία».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο