Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Ο καφές δίνει τη λύση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - Ο καφές δίνει τη λύση
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη.

    Μια νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε όσους περνούν ένα μεγάλο μέρος της μέρας τους σε καθιστοί σε γραφείο, αφού Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του αυξημένου κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ενώ το να κάθονται για πολλές ώρες αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αυτό δεν συμβαίνει για όσους πίνουν συχνά καφέ.

   Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της υγείας και της διατροφικής κατάστασης ενηλίκων και παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2007 έως και το 2018. Η μελέτη εξέτασε δύο βασικούς παράγοντες: πόση ώρα κάθονταν οι άνθρωποι κάθε μέρα και πόσο καφέ έπιναν. Για να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν όσο το δυνατόν ακριβέστερα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, το εισόδημα, ο δείκτης μάζας σώματος και διάφορες καταστάσεις υγείας.

   Οι άνθρωποι που κάθονταν για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 79% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν για λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έδειχναν τους κινδύνους από το παρατεταμένο κάθισμα. Ωστόσο, έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 54% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ.

     Το πιο συναρπαστικό εύρημα ήρθε όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις συνδυασμένες επιπτώσεις του χρόνου καθίσματος και της κατανάλωσης καφέ. Όσοι δεν πίνουν καφέ που κάθονται για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους πίνουν καφέ που κάθονται για λιγότερο από έξι ώρες. Είναι σημαντικό ότι ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με το παρατεταμένο κάθισμα παρατηρήθηκε μόνο σε όσους δεν πίνουν καφέ, όχι σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ.

   Βέβαια οι ερευνητές τονίζουν πως ενώ η μελέτη έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας σε άτομα που κάθονται για μεγάλες περιόδους, δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο καφές προκαλεί άμεσα αυτή την προστατευτική δράση. Επίσης οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που ανέφεραν μόνοι τους οι συμμετέχοντες για τον χρόνο καθίσματος, τα οποία μπορεί να μην είναι πάντα ακριβή. Επίσης, δεν έκαναν διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων καφέ (εσπρέσο, φιλτραρισμένου κ.λπ.) ούτε έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις της πρόσθετης ζάχαρης ή κρέμας.

   Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι, ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται ευεργετική, δεν είναι μαγικό ραβδί. Τονίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής και της μείωσης του χρόνου καθίσματος όποτε είναι δυνατόν.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα