Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
21.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ματώνουν τα ούλα; Επιστήμονες έχουν την εξήγηση

ΑρχικήΝέαΥγείαΜατώνουν τα ούλα; Επιστήμονες έχουν την εξήγηση
spot_img

Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να σημαίνει ότι σας λείπει η βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Η αιμορραγία των ούλων είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ουλίτιδας ή άλλων προβλημάτων υγείας του στόματος. Ωστόσο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, αποκαλύπτει ότι μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης C στη διατροφή.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα συνδέονται όχι μόνο με αιμορραγία των ούλων αλλά και με αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή. Αυτό υποδηλώνει πιθανές διαταραχές στο μικροαγγειακό σύστημα, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα νεφρά. Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C σε άτομα με χαμηλά επίπεδα στο πλάσμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αναστροφή αυτού του προβλήματος.

Παραδοσιακά, η αιμορραγία των ούλων αποδίδεται σε φτωχή στοματική υγιεινή και αντιμετωπίζεται με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Η νέα μελέτη, όμως, υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής, προτείνοντας την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές και ακτινίδια, ως συμπληρωματικό μέτρο για την πρόληψη της αιμορραγίας.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συστάσεις για τη βιταμίνη C, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην πρόληψη του σκορβούτου, ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλές. Αν και η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί να μειώσει την αιμορραγία των ούλων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποτρέπει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές παθήσεις.

Ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορεί να συμβάλλουν σε χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C. Για παράδειγμα, δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή παλαιολιθικές, που αποκλείουν τα περισσότερα φρούτα, μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν κυρίως άπαχο κρέας και αποφεύγουν τα κρέατα οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Philippe Hujoel, προτείνει την ενσωμάτωση μη επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τη λήψη συμπληρωμάτων 100-200 mg την ημέρα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου

Συναγερμός για δημοφιλή κρέμα της L’Oreal που περιέχει καρκινογόνο βενζόλιο

Φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου, το βενζόλιο μπορεί να  προκαλέσει λευχαιμία  

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών στα τρόφιμα – Έκθεση του ΕΟΠ

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα