Ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός που φέρνει τα πάνω κάτω στις γεύσεις πολλών σνακ
Οι αρωματικές ύλες καπνού χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, μια μακρόχρονη πρακτική που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και ως αρωματικές ύλες σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, σνακ, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στο νεροχύτη και απολυμάνετε με χλωρίνη» – Νέα προειδοποίηση για μολυσμένο γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
Οι αρωματικές ύλες καπνού δεν έχουν την ίδια συντηρητική λειτουργία, αλλά όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση όπως για παράδειγμα τα πατατάκια με γεύση καπνιστού μπέικον. Η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια οκτώ αρωματικών υλών καπνού στην αγορά της ΕΕ, η άδεια των οποίων επρόκειτο να ανανεωθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης
Η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την έγκριση αυτών των οκτώ πρόσθετων που δίνουν γεύση καπνιστού σε τρόφιμα. Μετά τις μεταβατικές περιόδους, δεν θα επιτρέπεται πλέον η χρήση τους στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αρώματα καπνιστού που επί του παρόντος επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται θα καταργηθούν σταδιακά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα χρησιμοποιείτε» – Νέα αυστηρή προειδοποίηση για κρέμες προσώπου και σώματος με απαγορευμένη, επικίνδυνη ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;
Η απαγόρευση βασίζεται σε αξιολόγηση κινδύνου από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν γονιδιοτοξικές ανησυχίες και για τα οκτώ αρώματα καπνιστού. Η γονοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων. Αλλαγές ή μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες μέσα σε ένα κύτταρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι κληρονομικές ασθένειες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Danone: Ανακαλεί 75.000 μπουκάλια κρέμας για καφέ λόγω αλλοίωσης, μετά από καταγγελίες καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πέθανε ο 24χρονος TikToker που έγινε διάσημος για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού που έτρωγε
Η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/2067, σχετικά με τη διαγραφή των αρωμάτων καπνιστών αρωμάτων SF-001 έως SF-010 από τον κατάλογο της ΕΕ των αρωμάτων καπνιστών ουσιών στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1321/2013.
Χορηγήθηκε μεταβατική περίοδος της 1ης Ιουλίου 2029 για τη χρήση αρωμάτων καπνιστών στις ακόλουθες κατηγορίες τροφίμων:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλμονέλα και σε ηλιόσπορους – Επείγουσα ανάκληση
- τυριά και τυροκομικά προϊόντα
- κρέας και κατηγορία
- Ψάρια και μεταποιημένα προϊόντα ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών
- αυγοτάραχο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται γκοφρέτες λόγω αδήλωτου συστατικού – Για ποια συμπτώματα πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι καταναλωτές
Για όλα τα άλλα προϊόντα, όπως τα σνακ και οι σούπες, ισχύει μεταβατική περίοδος έως την 1η Ιουλίου 2026. Δεν απαγορεύονται όλα τα καπνιστά προϊόντα. Αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους καπνίσματος δεν θα επηρεαστούν από αυτόν τον κανονισμό. Το παραδοσιακό κάπνισμα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του φαγητού αλλά βοηθά και στη διατήρηση του με φυσικό τρόπο.
Η ΕΕ έχει ετοιμάσει μια σχηματική παρουσίαση της σταδιακής κατάργησης.