Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση ζάχαρης: Νέες οδηγίες για τους επαγγελματίες της διατροφικής βιομηχανίας

ΑρχικήΝέαΥγείαΜείωση ζάχαρης: Νέες οδηγίες για τους επαγγελματίες της διατροφικής βιομηχανίας
spot_img

Η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT), επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή επιρροή, κυκλοφόρησε δύο νέους εκπαιδευτικούς πόρους που έχουν στόχο να διευκολύνουν τους επαγγελματίες του κλάδου στην εφαρμογή στρατηγικών μείωσης ζάχαρης.

- Advertisement -

Ο πρώτος πόρος, με τίτλο “Sugar Alternatives At A Glance“, είναι διαθέσιμος δωρεάν και παρέχει μια συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση 19 κοινών εναλλακτικών της ζάχαρης. Περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, αλλά και φυσικά όπως η στέβια, τα φρούτα μοναχός και οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη. Δίνονται επίσης ενδείξεις για την εμπορική τους προέλευση και το επίπεδο γλυκύτητας σε σχέση με τη ζάχαρη.

Ο δεύτερος πόρος, “Sugar Alternatives Overview”, απευθύνεται αποκλειστικά στα μέλη του IFT και προσφέρει εις βάθος ανάλυση για το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις επιστημονικές μελέτες, τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες χρήσης κάθε γλυκαντικού. Στόχος είναι η υποστήριξη των δημιουργών προϊόντων στην τελειοποίηση της σύνθεσης και η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Η Anna Rosales, Διευθύντρια Θεμάτων Διατροφής και Δημόσιας Πολιτικής του IFT, δήλωσε:
«Η μείωση της ζάχαρης δεν είναι μόνο επιθυμία των καταναλωτών – είναι επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση. Οι πόροι που παρέχει το IFT αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή στην ασφάλεια των προϊόντων.»

Παράλληλα, το Ινστιτούτο δημοσιοποίησε μια νέα θεματική συλλογή άρθρων από τα επιστημονικά του περιοδικά Journal of Food Science και Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety με τίτλο “Alternative Sweeteners and Sugar Reduction“. Η συλλογή διερευνά ζητήματα όπως η ανθρώπινη φυσιολογική απόκριση στα γλυκαντικά, η αντίληψη της γλυκύτητας, οι αισθητηριακές επιπτώσεις και οι τεχνικές εφαρμογές εναλλακτικών γλυκαντικών σε προϊόντα χωρίς ή με μειωμένη ζάχαρη.

Το Ινστιτούτο έχει ήδη παρέμβει με σχόλια προς τον FDA, στηρίζοντας την επισήμανση τροφίμων με προστιθέμενη ζάχαρη και προωθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη μείωση της. Οι επαγγελματίες του κλάδου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση early bird έως τις 19 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση: membershipinfo@ift.org.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα