Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κακός ύπνος αυξάνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα

ΑρχικήΝέαΥγείαΟ κακός ύπνος αυξάνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα
spot_img

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ ύπνου και γλυκαιμικής μεταβλητότητας.

Η ανεπαρκής διάρκεια του ύπνου και η καθυστερημένη έναρξή του συνδέονται με μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

- Advertisement -

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του Westlake Laboratory of Life Sciences and Biomedicine στην Κίνα, η οποία εξέτασε μακροχρόνια δεδομένα ύπνου και γλυκαιμικής μεταβλητότητας μέσω συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM).

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε στοιχεία από 1.156 άτομα ηλικίας 46 έως 83 ετών στο πλαίσιο της Guangzhou Nutrition and Health Study.

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου τους και φόρεσαν συσκευές CGM για 14 συνεχόμενες ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν σε πραγματικό χρόνο οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση της γλυκόζης. Όσοι κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη γλυκαιμική μεταβλητότητα, με αύξηση 2,87% στις διακυμάνσεις της γλυκόζης και 0,06 mmol/L στις ημερήσιες αυξομειώσεις του σακχάρου (MODD) σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επαρκώς.

Παρόμοια επίδραση είχε και η καθυστερημένη έναρξη του ύπνου. Τα άτομα που κοιμούνταν συστηματικά αργά εμφάνισαν 1,18% αύξηση στη γλυκαιμική μεταβλητότητα και 0,02 mmol/L υψηλότερες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Η πιο έντονη επίδραση παρατηρήθηκε σε όσους συνδύαζαν ανεπαρκή διάρκεια ύπνου και αργοπορημένη κατάκλιση, υποδηλώνοντας ότι οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη μεταβολική λειτουργία.

Η σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα είναι κρίσιμη για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς οι μεγάλες διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα