Νέα μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους διασταυρούμενης επιμόλυνσης με γλουτένη σε προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή για άτομα με κοιλιοκάκη.
Η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, όμως στην πράξη η διατροφή χωρίς γλουτένη αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται.
Νέα μελέτη από την Πολωνία αποκαλύπτει ότι πολλά προϊόντα που δεν περιέχουν δημητριακά και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ασφαλή, ενδέχεται να φέρουν «κρυφές» πηγές γλουτένης, εξαιτίας της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην εκτίμηση του κινδύνου έκθεσης στη γλουτένη μέσω προϊόντων μη δημητριακής προέλευσης. Συμμετείχαν 699 γυναίκες (445 ασθενείς και 254 συγγενείς τους), μέλη της Πολωνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, οι οποίες προμηθεύονταν τρόφιμα χωρίς γλουτένη κυρίως μέσω διαδικτυακών αγορών.
Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν για τη συχνότητα αγοράς και τη διαθεσιμότητα μη δημητριακών προϊόντων που ενέχουν κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τρόφιμα όπως σκόνη ψησίματος, μπαχαρικά, παγωτά, σοκολάτα και προϊόντα σοκολάτας, μπάρες σνακ, καραμέλες και συνοδευτικά πιάτα.
Οι φροντιστές των ασθενών ανέφεραν συχνά ότι προμηθεύονται τακτικά τέτοια προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαθεσιμότητα κάποιων εξ αυτών, κυρίως των μπαχαρικών, της σοκολάτας και των σχετικών προϊόντων. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι ασθενείς ανέφεραν συχνή κατανάλωση μπύρας χωρίς γλουτένη, ενώ επεσήμαναν ότι δεν είναι πάντα εύκολο να τη βρουν.
Οι ηλικιακές διαφοροποιήσεις είναι επίσης αξιοσημείωτες. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες προτιμούν να αγοράζουν μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, ενώ οι νεότεροι στρέφονται περισσότερο σε γλυκίσματα και σοκολάτα. Οι τελευταίοι, ωστόσο, σημείωσαν προβλήματα διαθεσιμότητας σε στιγμιαίες σούπες και μπύρα χωρίς γλουτένη.
Η γεωγραφική τοποθεσία και ο τρόπος αγορών παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Άτομα που κατοικούν σε μικρές πόλεις ή χωριά αναφέρουν συχνότερα έλλειψη προϊόντων όπως σάλτσες σε σκόνη. Εκείνοι που αποφεύγουν τα σουπερμάρκετ δηλώνουν ότι καταφεύγουν συχνά σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως καραμέλες και μπαχαρικά χωρίς γλουτένη.
Ένα κρίσιμο εύρημα της μελέτης είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν αγοράζει τακτικά τέτοιου τύπου προϊόντα χωρίς γλουτένη, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στην ακούσια έκθεση σε γλουτένη. Η ανεπαρκής διαθεσιμότητα και η έλλειψη διακριτικής επισήμανσης εντείνουν τον κίνδυνο για αυτή την ομάδα του πληθυσμού.