Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι «κρυφές» παγίδες της γλουτένης

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι «κρυφές» παγίδες της γλουτένης
spot_img

Νέα μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους διασταυρούμενης επιμόλυνσης με γλουτένη σε προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή για άτομα με κοιλιοκάκη.

Η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, όμως στην πράξη η διατροφή χωρίς γλουτένη αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται.

- Advertisement -

Νέα μελέτη από την Πολωνία αποκαλύπτει ότι πολλά προϊόντα που δεν περιέχουν δημητριακά και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ασφαλή, ενδέχεται να φέρουν «κρυφές» πηγές γλουτένης, εξαιτίας της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην εκτίμηση του κινδύνου έκθεσης στη γλουτένη μέσω προϊόντων μη δημητριακής προέλευσης. Συμμετείχαν 699 γυναίκες (445 ασθενείς και 254 συγγενείς τους), μέλη της Πολωνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, οι οποίες προμηθεύονταν τρόφιμα χωρίς γλουτένη κυρίως μέσω διαδικτυακών αγορών.

Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν για τη συχνότητα αγοράς και τη διαθεσιμότητα μη δημητριακών προϊόντων που ενέχουν κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τρόφιμα όπως σκόνη ψησίματος, μπαχαρικά, παγωτά, σοκολάτα και προϊόντα σοκολάτας, μπάρες σνακ, καραμέλες και συνοδευτικά πιάτα.

Οι φροντιστές των ασθενών ανέφεραν συχνά ότι προμηθεύονται τακτικά τέτοια προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαθεσιμότητα κάποιων εξ αυτών, κυρίως των μπαχαρικών, της σοκολάτας και των σχετικών προϊόντων. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι ασθενείς ανέφεραν συχνή κατανάλωση μπύρας χωρίς γλουτένη, ενώ επεσήμαναν ότι δεν είναι πάντα εύκολο να τη βρουν.

Οι ηλικιακές διαφοροποιήσεις είναι επίσης αξιοσημείωτες. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες προτιμούν να αγοράζουν μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, ενώ οι νεότεροι στρέφονται περισσότερο σε γλυκίσματα και σοκολάτα. Οι τελευταίοι, ωστόσο, σημείωσαν προβλήματα διαθεσιμότητας σε στιγμιαίες σούπες και μπύρα χωρίς γλουτένη.

Η γεωγραφική τοποθεσία και ο τρόπος αγορών παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Άτομα που κατοικούν σε μικρές πόλεις ή χωριά αναφέρουν συχνότερα έλλειψη προϊόντων όπως σάλτσες σε σκόνη. Εκείνοι που αποφεύγουν τα σουπερμάρκετ δηλώνουν ότι καταφεύγουν συχνά σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως καραμέλες και μπαχαρικά χωρίς γλουτένη.

Ένα κρίσιμο εύρημα της μελέτης είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών δεν αγοράζει τακτικά τέτοιου τύπου προϊόντα χωρίς γλουτένη, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στην ακούσια έκθεση σε γλουτένη. Η ανεπαρκής διαθεσιμότητα και η έλλειψη διακριτικής επισήμανσης εντείνουν τον κίνδυνο για αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέλια με επικίνδυνο για τον άνθρωπο φυτοφάρμακο – Αναλύσεις 48 δειγμάτων μελιού

Τα νευροτοξικά φυτοφάρμακα στο πολωνικό μέλι υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας - Έκθεση της Greenpeace

Ξυράφια μέσα σε βούτυρο – Όταν η “κακία” μολύνει τις συσκευασίες τροφίμων

Ξυράφια, βελόνες και βατράχια: Οι πιο σοκαριστικές υποθέσεις δολιοφθοράς τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα