Έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν μειωμένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο Journal of Allergy and Clinical Immunology και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη αυτοαναφερόμενης και διαγνωσμένης από ιατρό τροφικής αλλεργίας, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, μείωσε στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2123.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με άσθμα (που προηγουμένως θεωρούνταν ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο για COVID) δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό.3 κάτι που επιβεβαιώνεται και από μια άλλη μελέτη του 2024, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι το άσθμα μπορεί να μην αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή μόλυνση από COVID.
Για τη μελέτη του 2022, οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να προσδιορίσουν αν τα παιδιά και τα άτομα με αλλεργικές ασθένειες και άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Για να το πετύχουν αυτό, παρακολούθησαν περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά για κρούσματα COVID μεταξύ Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 – πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων COVID-19 για το ευρύ κοινό και πριν από τον εντοπισμό πολλών ανησυχητικών παραλλαγών.
Όλα τα νοικοκυριά περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο κάτω των 21 ετών και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν αυτοαναφερόμενη τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Τα άτομα σε κάθε νοικοκυριό συμμετείχαν σε εβδομαδιαίες έρευνες συμπτωμάτων και έκαναν εξετάσεις ρινικού επιχρίσματος κάθε δεύτερη εβδομάδα.
- Δείτε επίσης: Χριστουγεννιάτικα γλυκά από σουπερμάρκετ – Καταγγελία της Foodwatch για… “καμία σχέση με την παράδοση”
Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αυτοαναφερόμενες, διαγνωσμένες από ιατρό τροφικές αλλεργίες είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Εν τω μεταξύ, το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο COVID.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ιδέα ότι ίσως τα άτομα και τα νοικοκυριά με τροφικές αλλεργίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να δειπνήσουν σε εστιατόρια, μειώνοντας τελικά την έκθεσή τους στην κοινότητα. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έγινε λιγότερο αληθοφανής όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νοικοκυριά με τροφική αλλεργία είχαν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης από άλλα νοικοκυριά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν σημαίνει ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν απαλλαγή από την εφαρμογή προληπτικών μέτρων COVID, όπως ο εμβολιασμός ή η κάλυψη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Επειδή η μελέτη αυτή έλαβε χώρα μεταξύ 2020 και 2021, δηλαδή πριν από τον ευρέως διαδεδομένο εμβολιασμό ή την εμφάνιση πιο μολυσματικών παραλλαγών του COVID, είναι άγνωστο πόσο αυτή η έρευνα ισχύει ακόμη και σήμερα, ιδίως καθώς όλο και περισσότερες νέες υποπαραλλαγές εμφανίζονται και αρχίζουν να εξαπλώνονται.
Για μέγιστη προστασία από το COVID, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 6 μηνών και άνω να λαμβάνουν μια πρωτογενή σειρά εμβολίων COVID-19, με προτίμηση στις επιλογές mRNA.