Οι επιστήμονες διερευνούν τη σχέση μεταξύ της όψιμης έναρξης εμμηνόπαυσης και της καλύτερης υγείας της καρδιάς
Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο σώμα – και σύμφωνα με νέα έρευνα, η ηλικία που περνάει ένα άτομο αυτή τη μετάβαση μπορεί να είναι ενδεικτική είτε καλύτερης είτε χειρότερης υγείας της καρδιάς.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου στο Circulation Research διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που σταμάτησαν την έμμηνο ρύση αργότερα στη ζωή τους είχαν υγιέστερα αιμοφόρα αγγεία και είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά στα μετεμμηνοπαυσιακά τους χρόνια σε σύγκριση με όσες είχαν εμμηνόπαυση νωρίτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που άρχισαν την εμμηνόπαυση αργότερα είχαν καλύτερα επίπεδα λιπιδίων (λίπος) και λιγότερους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το χάσμα στην υγεία της καρδιάς.
«Η εργασία μας προσδιορίζει ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό όφελος από την μετέπειτα έναρξη της εμμηνόπαυσης και είναι ένας από τους πρώτους που εντόπισαν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς που οδηγούν αυτά τα οφέλη», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Sanna Darvish , υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, σε δελτίο τύπου .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η Πασχαλινή Ευρωπαϊκή αγορά από επώνυμα αρώματα με απαγορευμένη ουσία – Μπαράζ ανακλήσεων σε πολύ γνωστές μάρκες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF
Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών – η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στις ΗΠΑ είναι τα 52. Ωστόσο, περίπου το 10% περνούν από εμμηνόπαυση όψιμης έναρξης, που σημαίνει ότι ξεκινά τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης όταν είναι άνω των 55 ετών, λέει ο Nidhi Mehta, MD , καρδιολόγος στο δίκτυο υγείας Lehigh Valley και βοηθός διευθυντής του Women’s Heart Program στο Lehigh Valley Heart and Vascular Institute .
Εμμηνόπαυση όψιμης έναρξης και κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 21 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και 71 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην ανάλυσή τους – αυτή η τελευταία ομάδα χωρίστηκε περαιτέρω σε μια ομάδα εμμηνόπαυσης «κανονικής έναρξης» ή «όψιμης έναρξης» με βάση το πότε σταμάτησαν την εμμηνόπαυση.
Για να αξιολογήσουν την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής της βραχιόνιας αρτηρίας, η οποία παρέχει μια ματιά στο πόσο καλά διαστέλλεται το κύριο αιμοφόρο αγγείο στον άνω βραχίονα (η βραχιόνια αρτηρία) καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος. Στη συνέχεια εξέτασαν την υγεία και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων των συμμετεχόντων – οργανιδίων που παράγουν ενέργεια – στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων τους. Τέλος, η ομάδα εξέτασε επίσης τα επίπεδα ορμονών, λιπιδίων και άλλων μορίων στο αίμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα «σβήσετε» τις θερμίδες του Πάσχα
Όπως περίμεναν οι ερευνητές, όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν χειρότερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων από τις προεμμηνοπαυσιακές ομολόγους τους. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις πτώσεις των οιστρογόνων και άλλες φυσιολογικές αλλαγές στη γήρανση – τα αιμοφόρα αγγεία τείνουν να γίνονται πιο άκαμπτα με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, καθώς γερνάμε, τα μιτοχόνδρια μειώνονται και συχνά δημιουργούν περισσότερα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνήθως εξισορροπούνται από τα αντιοξειδωτικά . Αλλά όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και, στη συνέχεια, σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα στην ομάδα της όψιμης εμμηνόπαυσης φάνηκε να έχουν κάποια προστασία έναντι αυτής της μείωσης της αγγειακής υγείας που σχετίζεται με την ηλικία.
Η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων με εμμηνόπαυση φυσιολογικής έναρξης ήταν 51% χειρότερη από την προεμμηνοπαυσιακή ομάδα. Ωστόσο, ήταν μόνο 24% χειρότερο για την ομάδα της εμμηνόπαυσης με όψιμη έναρξη. Αυτό το κενό στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων διατηρήθηκε για τουλάχιστον πέντε χρόνια αφού οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες στην ομάδα της όψιμης εμμηνόπαυσης είχαν επίσης καλύτερη λειτουργία των μιτοχονδρίων, που σημαίνει λιγότερες ελεύθερες ρίζες και λιγότερο οξειδωτικό στρες. Είχαν επίσης «πιο ευνοϊκά» επίπεδα ορισμένων λιπιδίων στο αίμα τους.
«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που ολοκληρώνουν την εμμηνόπαυση σε μεταγενέστερη ηλικία έχουν ένα είδος φυσικής εγγενούς προστασίας από αγγειακή δυσλειτουργία που μπορεί να προέλθει από το οξειδωτικό στρες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Μάθιου Ρόσμαν, PhD , επίκουρος καθηγητής έρευνας στο τμήμα Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Γιατί η εμμηνόπαυση έχει επίδραση στην υγεία της καρδιάς;
Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη που πέρασαν από εμμηνόπαυση όψιμης έναρξης είχαν σχετικά καλύτερη υγεία της καρδιάς, όλες οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο όταν περάσουν από την εμμηνόπαυση. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα οιστρογόνα, συμφώνησαν οι ειδικοί.
Τα οιστρογόνα είναι γνωστός προστάτης έναντι των καρδιακών παθήσεων. Μόλις κάποιος βιώσει πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, «αρχίζουν να χάνουν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα», είπε η Kimberly Skelding, MD , επικεφαλής του τμήματος καρδιαγγειακών υπηρεσιών για το ιατρικό κέντρο Jersey City της RWJBarnabas Health. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση θα δουν αυξήσεις στην αρτηριακή τους πίεση και τη χοληστερόλη, ακόμα κι αν το επίπεδο δραστηριότητας και η διατροφή τους δεν αλλάξουν.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι γυναίκες που περνούν από εμμηνόπαυση αργότερα στη ζωή τους έχουν καλύτερη υγεία της καρδιάς τους, πρόσθεσε η Brittany Owen, MD , καρδιολόγος στο UTHealth Houston.
«Όσο περισσότερο χρόνο εξακολουθείτε να παράγετε οιστρογόνα, τόσο περισσότερη καρδιακή προστασία λαμβάνετε», είπε . “Η λειτουργία των τοιχωμάτων των στεφανιαίων αρτηριών είναι [καλύτερη] πριν από την εμμηνόπαυση. Επομένως, όσο περισσότερο μένετε εκτός εμμηνόπαυσης, τόσο πιο ανθεκτικές είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες έναντι του οξειδωτικού στρες και των καρδιακών προσβολών.”
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μιτοχονδρίων και των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με «τους πραγματικούς μηχανισμούς πίσω από το ότι τα οιστρογόνα είναι καρδιοπροστατευτικά», είπε ο Owen.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επίσης σαφές εάν η ορμονοθεραπεία με βάση τα οιστρογόνα μπορεί να είναι μια θεραπεία για τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ή το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η περαιτέρω διερεύνηση αυτής της πιθανής σχέσης μεταξύ των οιστρογόνων, του οξειδωτικού στρες και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας της καρδιάς των γυναικών καθώς γερνούν.
«Εάν καταλάβουμε ποιος ακριβώς είναι ο προστατευτικός μηχανισμός των οιστρογόνων στην προεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε η Skelding.
Προστασία της καρδιάς σας κατά την εμμηνόπαυση και καθώς γερνάτε
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχουν αναγνωρίσει την ηλικία στην εμμηνόπαυση ως παράγοντα τροποποίησης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε μετεμμηνοπαυσιακά άτομα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ξεκινάτε την εμμηνόπαυση είναι εκτός ελέγχου. Ωστόσο, η προστασία και η διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα λήψης των συνηθισμένων μέτρων για να παραμείνετε υγιείς.
Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινής διατροφής, την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και τυριού, είπε η Skelding. Σημαίνει επίσης να προσέχετε τους αριθμούς της χοληστερόλης σας.
Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά [ανά] την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας—τόσο καρδιο όσο και προπόνηση με βάρη—για να διατηρήσετε καλή καρδιαγγειακή υγεία ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης.
Μαζί με την άσκηση, ο επαρκής ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει κατά την εμμηνόπαυση, χάρη στην αϋπνία , τις νυχτερινές εφιδρώσεις και άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.