Σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών και αναφυλαξίας σε νεογέννητα παιδιά.
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με α-τοκοφερόλη, μια μορφή βιταμίνης Ε, σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών και αναφυλαξίας στα νεογέννητα ποντίκια.
Τα ποσοστά τροφικών αλλεργιών στα παιδιά έχουν σημειώσει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργίας στα φιστίκια να τριπλασιάζεται από το 2007 έως το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Immunology, διερευνά τον ρόλο της α-τοκοφερόλης ως προγεννητικού συμπληρώματος, δείχνοντας ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματικά μοντέλα ποντικιών για να προσομοιώσουν τις συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλεργιών στα βρέφη. Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά των ποντικιών που λάμβαναν συμπληρώματα α-τοκοφερόλης παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων IgE έναντι τροφικών αλλεργιογόνων και χαμηλότερη αντίδραση αναφυλαξίας μετά από έκθεση σε φιστίκια.
Η έκθεση των νεογέννητων ποντικιών σε τροφικά αλλεργιογόνα έγινε μέσω επαφής με το δέρμα και στη συνέχεια μέσω στοματικής κατανάλωσης, ακολουθώντας έναν τρόπο που προσομοιώνει την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση στις αλλεργίες.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Joan Cook-Mills, εξηγεί ότι η εφαρμογή των ευρημάτων στους ανθρώπους δεν είναι τόσο απλή. Ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της α-τοκοφερόλης είναι η παρουσία της γ-τοκοφερόλης, μιας άλλης μορφής βιταμίνης Ε που υπάρχει σε μαγειρικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Η γ-τοκοφερόλη φαίνεται να εξουδετερώνει τα οφέλη της α-τοκοφερόλης, γεγονός που καθιστά την πρόσληψή της λιγότερο αποτελεσματική στις ΗΠΑ. Αντίθετα, σε ευρωπαϊκές χώρες όπου κυριαρχούν έλαια όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, η α-τοκοφερόλη είναι πιο άμεσα διαθέσιμη στη διατροφή.
Οι ερευνητές στοχεύουν στη συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων ώστε να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ α- και γ-τοκοφερόλης σε τρόφιμα και συμπληρώματα.