Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη Ε: Μειώνει την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας στα νεογέννητα – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΒιταμίνη Ε: Μειώνει την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας στα νεογέννητα - Μελέτη
spot_img

Σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών και αναφυλαξίας σε νεογέννητα παιδιά.

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με α-τοκοφερόλη, μια μορφή βιταμίνης Ε, σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών και αναφυλαξίας στα νεογέννητα ποντίκια.

- Advertisement -

Τα ποσοστά τροφικών αλλεργιών στα παιδιά έχουν σημειώσει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργίας στα φιστίκια να τριπλασιάζεται από το 2007 έως το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Immunology, διερευνά τον ρόλο της α-τοκοφερόλης ως προγεννητικού συμπληρώματος, δείχνοντας ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματικά μοντέλα ποντικιών για να προσομοιώσουν τις συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλεργιών στα βρέφη. Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά των ποντικιών που λάμβαναν συμπληρώματα α-τοκοφερόλης παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων IgE έναντι τροφικών αλλεργιογόνων και χαμηλότερη αντίδραση αναφυλαξίας μετά από έκθεση σε φιστίκια.

Η έκθεση των νεογέννητων ποντικιών σε τροφικά αλλεργιογόνα έγινε μέσω επαφής με το δέρμα και στη συνέχεια μέσω στοματικής κατανάλωσης, ακολουθώντας έναν τρόπο που προσομοιώνει την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση στις αλλεργίες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Joan Cook-Mills, εξηγεί ότι η εφαρμογή των ευρημάτων στους ανθρώπους δεν είναι τόσο απλή. Ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της α-τοκοφερόλης είναι η παρουσία της γ-τοκοφερόλης, μιας άλλης μορφής βιταμίνης Ε που υπάρχει σε μαγειρικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.

Η γ-τοκοφερόλη φαίνεται να εξουδετερώνει τα οφέλη της α-τοκοφερόλης, γεγονός που καθιστά την πρόσληψή της λιγότερο αποτελεσματική στις ΗΠΑ. Αντίθετα, σε ευρωπαϊκές χώρες όπου κυριαρχούν έλαια όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, η α-τοκοφερόλη είναι πιο άμεσα διαθέσιμη στη διατροφή.

Οι ερευνητές στοχεύουν στη συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων ώστε να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ α- και γ-τοκοφερόλης σε τρόφιμα και συμπληρώματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα