Της Δέσποινας Μαρσέλου*
Η vegan φιλοσοφία δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή, αλλά είναι τρόπος ζωής που σε κάθε έκφανσή του προστατεύει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και το περιβάλλον και κατ’ επέκταση κάνει καλό και στην υγεία μας με ποικίλους τρόπους –είτε μέσω της αποφυγής κορεσμένων λιπαρών και βλαβερών τοξίνων από τα ζωικά προϊόντα, είτε μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε.
Τα βασικά στοιχεία αυτής της φιλοσοφίας είναι η αποφυγή του κρέατος και όλων των ζωικών παραγώγων, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, αλλά και η αποφυγή χρήσης δερμάτινων ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, όπως και άλλων ενδυμάτων που παράγονται με την εκμετάλλευση ζώων, όπως π.χ. μάλλινα ρούχα.
Τι άλλο, όμως, μπορεί να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και να περιέχει υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης; Θα εκπλαγείτε!
Ζάχαρη
Στην επεξεργασία τόσο της λευκής, όσο και της καστανής ζάχαρης συνήθως χρησιμοποιείται μια σκόνη από στάχτες οστών ζώων, η οποία δίνει στη ζάχαρη το λευκό της χρώμα. Συχνά θα το δείτε να αναφέρεται ως φυσικός άνθρακας.
Μπίρα
Κάποια είδη μπίρας περιέχουν ζελατίνη ψαριού, η οποία προέρχεται από την κύστη ψαριών. Αυτή η ζελατίνη συγκεντρώνει τα «περιπλανώμενα» κύτταρα μαγιάς κατά τη διαδικασία ζύμωσης και τα σταθεροποιεί σε μια μάζα που κατακάθεται στη βάση του βαρελιού.
Άρωμα
Υπάρχουν κάποια αρώματα, ειδικά όσα μυρίζουν βανίλια, που στη λίστα με τα συστατικά τους θα δείτε το Castoreum το οποίο είναι ένα συστατικό από τους ζωτικούς αδένες του κάστορα. Μπορεί, επίσης να το δείτε και ως συστατικό σε κάποιες ζελατίνες, μη αλκοολούχα ποτά κ.ά.
Πλαστικές σακούλες
Πέραν των βλαβερών συνεπειών τους ως απορρίμματα στο περιβάλλον, οι πλαστικές σακούλες μπορεί να περιέχουν χημικά που προέρχονται από το στεαρικό οξύ στο ζωικό λίπος. Αυτά τα χημικά αποτρέπουν τα πολυμερή από το να «κολλούν» σε μέταλλά κατά τη διαδικασία κατασκευής της σακούλας, ενώ βρίσκονται και σε κάποια λάστιχα ποδηλάτων.
Προφυλακτικά
Παραδοσιακά, η παραγωγή προφυλακτικών συμπεριλαμβάνει και την προσθήκη καζεΐνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο ζωικό γάλα και δρα ως λιπαντικό. Αναζητήστε αυτά που αναγράφουν ότι περιέχουν φυσικό, βιώσιμο λάτεξ, με φυσικό λιπαντικό.
Μανό νυχιών
Τα μανό, τα κραγιόν και όλα τα λαμπερά καλλυντικά περιέχουν γουανίνη (πιθανόν να το βρείτε στη λίστα με τα συστατικά ως “pearl essence”), μια ουσία που αποτελεί ένα από τα 4 βασικά συστατικά του DNA και RNA. Οι εταιρίες καλλυντικών συνήθως το παίρνουν από ψάρια.
Κηρομπογιές
Η κατασκευή τους συνήθως περιλαμβάνει ζωικό λίπος –εκεί οφείλεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά τους.
Κόκκινα γλυκά
Το έντομο κοχελίνη που ζει σε φραγκοσυκιές, όταν αποξηρανθεί και συνθλιβεί παράγει μια σκόνη που ονομάζεται καρμίνη και αποτελεί τη χρωστική με τον κωδικό Ε120. Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται για να δώσει κόκκινο χρώμα σε διάφορα τρόφιμα, όπως παγωτό, γιαούρτι, γλυκά, καραμέλες. Αν και στο παρελθόν ήταν «καμουφλαρισμένη» ως τεχνητή χρωστική, από το 2011 ο FDA απαίτησε από τους κατασκευαστές να αναφέρουν την καρμίνη στη λίστα συστατικών.
Εμπλουτισμένοι χυμοί
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι ενισχυμένοι χυμοί, πολλοί εκ των οποίων περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα καλά λιπαρά ενδέχεται να προέρχονται από ψάρια.
Τσιγάρα
Η αιμογλοβίνη είναι μια ουσία που προέρχεται από το αίμα χοίρου και έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια φίλτρα τσιγάρων.
* Δέσποινα Μαρσέλου Bsc, Msc, CERT, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Δείτε επίσης:Γάλα αμυγδάλου. Χρήση, συστατικά, πλεονεκτήματα.