Υπάρχουν τόσα πολλά τρόφιμα που πετάτε, επειδή λήγουν γρήγορα. Γιατί να μη διατηρήσετε τη ζωή τους λίγο περισσότερο;
Ο καταψύκτης είναι, συνήθως, γεμάτος με κρέατα, ψάρια, παγάκια και παγωτό για τις λιγούρες. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά περισσότερα τρόφιμα, πολλά εκ των οποίων θα πετιούνταν σε κανονικές συνθήκες. Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σας με το να αποθηκεύετε κάποια τρόφιμα που ίσως δεν γνωρίζατε ότι μπορούν να καταψυχθούν.
Αβοκάντο
Μέθοδος κατάψυξης: Για να καταψύξετε το αβοκάντο, πρέπει να το πλύνετε, να το κόψετε στη μέση, να το ξεφλουδίσετε, να αφαιρέσετε το κουκούτσι και να βάλετε το εσωτερικό του σε μια αεροστεγή σακούλα. Ή αν θέλετε κάποια στιγμή ένα γρήγορο γουακαμόλε, πολτοποιήστε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι ή μπλέντερ, προσθέστε λίγο λεμόνι ή λάιμ και φυλάξτε το σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα και καταψύξτε.
Τρόπος απόψυξης: Ξεπαγώστε το στο ψυγείο ή βάλτε το απευθείας στο μπλέντερ για να το προσθέσετε σε ένα smoothie
Μανιτάρια
Μέθοδος κατάψυξης: Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια σας, ρίξτε τα σε λιωμένο βούτυρο και καταψύξτε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνουν φρέσκα.
Τρόπος απόψυξης: Τα πιο χοντρά κομμάτια μανιταριών θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ξεπαγώσουν,νοπότε απλώς φροντίστε να τα αφήσετε στο ψυγείο να ξεπαγώσουν.
Ρύζι
Μέθοδος κατάψυξης: Βεβαιωθείτε ότι το ρύζι σας έχει κρυώσει καλά πριν το καταψύξετε και, στη συνέχεια, μοιράστε το σε τάπερ.
Τρόπος απόψυξης: Αφήστε το στο ψυγείο να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα ή βάλτε το γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων σε ρύθμιση απόψυξης (μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό αν φαίνεται λίγο στεγνό.)
Λεμόνια (και Λάιμ)
Μέθοδος κατάψυξης: Απλά καλύψτε το λεμόνι ή το λάιμ σας με μεμβράνη και παγώστε. Μπορείτε ακόμα να κρατήσετε και το ξύσμα στον καταψύκτη σας. Για να καταψύξετε χυμό λεμονιού ή λάιμ, τοποθετήστε το χυμό τους σε παγοθήκες και αποθηκεύστε. Ή κόψτε φέτες και βάλτε τες στην κατάψυξη για γαρνιτούρα σε αφεψήματα.
Τρόπος απόψυξης: Δεν χρειάζεται! Απλά χρησιμοποιήστε τα παγωμένα ή αφήστε τα να λιώσουν μόνα τους.
Κέικ
Μέθοδος κατάψυξης: Ένα έτοιμο, ψημένο κέικ μπορεί να τυλιχθεί σε μεμβράνη και να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Φροντίστε να μην γλάσο και άλλα βρώσιμα διακοσμητικά, καθώς αυτά δεν παγώνουν καλά. Μπορείτε επίσης να κόψετε το κέικ σας σε φέτες, να το τυλίξετε ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και να το παγώσετε φέτα-φέτα.
Τρόπος απόψυξης: Ξετυλίξτε το κέικ και ξεπαγώστε το στο ψυγείο. Ένα μεγάλο κομμάτι κέικ θα χρειαστεί περίπου 8 ώρες για να ξεπαγώσει. Τυλίξτε το ξανά ή το βάλτε το σε ένα τάπερ μόλις ξεπαγώσει, αν θέλετε να το φυλάξετε, για να μην αρχίσει να μπαγιατεύει. Αλλιώς, απολαύστε!
Βούτυρο
Μέθοδος κατάψυξης: Το βούτυρο καταψύχεται καλύτερα σε μερίδες, ειδικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο. Μεριδοποιήστε το βούτυρο σας και ρίξτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο ή τάπερ.
Τρόπος απόψυξης: Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για τηγάνισμα ή απευθείας μαγείρεμα. Αλλά για κάποια συνταγή, όπως κέικ ή μπισκότα, απλά μαλακώστε το ή ρίξτε το τριμμένο στο μίγμα σας.
Αυγά
Μέθοδος κατάψυξης: Σπάστε το αυγό σε ένα μπολ, χτυπήστε και καταψύξτε σε μια σακούλα κατάψυξης ή σε παγοθήκη. Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τον κρόκο αυγού και τα ασπράδια ξεχωριστά, για να τα χρησιμοποιήσετε το καθένα σε κάτι άλλο, τα ασπράδια σε μαρέγκες και τους κρόκους για συνταγές όπως η μαγιονέζα.
Τρόπος απόψυξης: Ξεπαγώστε στο ψυγείο ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό αν τα χρειάζεστε άμεσα και χρησιμοποιήστε τα.
Πηγή: Good Too