Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα θεραπεία για τροφικές αλλεργίες – Ο ρόλος της ομαλιζουμάμπης

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΝέα θεραπεία για τροφικές αλλεργίες - Ο ρόλος της ομαλιζουμάμπης
spot_img

Κλινική δοκιμή αποκαλύπτει σημαντικά οφέλη στη διαχείριση αλλεργιών σε πολλά τρόφιμα.

Μια νέα κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine έδειξε ότι η ομαλιζουμάμπη (Xolair) αποτελεί μια πιο αποτελεσματική και καλύτερα ανεκτή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, συγκριτικά με την ανοσοθεραπεία από το στόμα (OIT).

- Advertisement -

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, ανέδειξε ότι τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες σε κοινά τρόφιμα παρουσίασαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα με τη χρήση της ομαλιζουμάμπης.

Η συγκεκριμένη θεραπεία δρα αναστέλλοντας την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), τον βασικό μηχανισμό που ενεργοποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα, καθιστώντας λιγότερο πιθανές τις σοβαρές αντιδράσεις.

Αντίθετα, η OIT λειτουργεί μέσω της σταδιακής έκθεσης στα αλλεργιογόνα με στόχο την οικοδόμηση ανοχής, αλλά συχνά προκαλεί έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να διακόπτουν τη θεραπεία.

Η μελέτη περιέλαβε 177 παιδιά, εφήβους και ενήλικες με σοβαρές αλλεργίες στα φιστίκια και σε τουλάχιστον δύο ακόμη τρόφιμα, όπως γάλα, αυγό, κάσιους, σιτάρι, φουντούκι ή καρύδι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 36% των συμμετεχόντων που έλαβαν ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να καταναλώσουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού και άλλα δύο αλλεργιογόνα χωρίς αντίδραση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα που έλαβε OIT ήταν μόλις 19%.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την έκβαση ήταν το γεγονός ότι η OIT συνδέθηκε με περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις και παρενέργειες. Το 25% των συμμετεχόντων που την έλαβαν διέκοψαν πρόωρα τη θεραπεία, ενώ το ποσοστό εγκατάλειψης στην ομάδα της ομαλιζουμάμπης ήταν μηδενικό.

Η OIT συνοδεύτηκε από υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, καθώς το 51% των συμμετεχόντων σταμάτησαν τη θεραπεία, είτε λόγω σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων είτε για άλλους λόγους, όπως η δυσκολία κατανάλωσης των τροφών ή η επιβάρυνση της συμμετοχής στη μελέτη. Αντίθετα, κανένας από την ομάδα που έλαβε μόνο ομαλιζουμάμπη δεν διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα