Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται 49 δημοφιλή είδη οικιακής χρήσης λόγω καρκινογόνων ουσιών (φωτο)

ΑρχικήΝέαΑνακαλούνται 49 δημοφιλή είδη οικιακής χρήσης λόγω καρκινογόνων ουσιών (φωτο)
spot_img

Η Γερμανία και η Ολλανδία ανακάλεσαν διάφορα είδη κουτάλες που πωλούνται σε όλη την Ευρώπη.

Η Ολλανδία και η Γερμανία εξέδωσαν ανακοινώσεις ανάκλησης για διάφορα είδη κουτάλες κουζίνας της μάρκας Alpina® Nylon, με λαβές από μέταλλο πλαστικό ή ξύλο ασημί χρώματος, τρυπητές , βαθιές για σούπα, σπάτουλες, κουτάλες για σπαγγέτι, για σερβίρισμα,  για πουρέ πατάτας κα. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών αναλύσεων, διαπιστώθηκε ότι η απελευθέρωση πρωτογενών αρωματικών αμινών ήταν υψηλότερη από ό,τι επιτρέπεται από το νόμο.

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες είναι καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από μαύρες βαφές. Η εταιρεία που διακινεί τις κουτάλες στη Γερμανία ανέφερε σε επείγουσα ειδοποίηση πως η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει επιβλαβείς ποσότητες αρωματικών αμινών να καταλήξουν στα τρόφιμα και «μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας». Ως εκ τούτου οι κουτάλες ανακλήθηκαν, σταμάτησε η πώλησή τους ενώ οι καταναλωτές που τις έχουν ήδη αγοράσει κλήθηκαν να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν αμέσως και να τις επιστρέψουν στα σημεία πώλησης. Τα είδη έχουν πωληθεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Να σημειωθεί ότι στις 24 Μαΐου η Εσθονία είχε ενημερώσει την Ολλανδία μέσω του το Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών RASFF για σοβαρό κίνδυνο από κουτάλες Skimmer Alpina προέλευσης Κίνας λόγω παρουσίας πρωτογενών αμινών(24,33 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,01 mg/kg).

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα,  τα οποία προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών. Παρά τις διάφορες εφαρμογές, βλάπτουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο.

Ο γραμμωτός κώδικας αναγράφεται στην ετικέτα/συσκευασία.

 Οι αριθμοί γραμμωτού κώδικα και τα είδη που επηρεάζονται είναι:

// 8711252 06867 1 εργαλεία κουζίνας

// 8711252 14598 3 τρυπητές κουτάλες

// 8711252 14599 κουτάλα

// 8711252 14600 14600 1460 1450 1450 140 140 140 140 14g κουτάλι

// 87112 52 14871 7 νάιλον κουτάλι σερβιρίσματος

 // 8711252 14872 4 νάιλον τρυπητές κουτάλες

// 8711252 14875 5 κουτάλες σούπας νάιλον

// 8711252 14876 2 νάιλον σπάτουλες

// 8711252 14878 14878 148 600 τρυπητές κουτάλες

// 8711252 24548 Εργαλεία κουζίνας

// 8711252 23082 5 τρυπητή σπάτουλα

 // 8711252 23083 2 διακομιστές σπαγγέτι

// 8711252 23084 9 skimmer

// 8711252 23085 6 νάιλον κουτάλα σούπας

 // 8711252 23086 3 spaghetti 28 73 6/2 711252 2367 8 0 πιρούνι για σπαγγέτι /

/ 8711252 23679 7 κουτάλες

// 8711252 24571 3 σπάτουλες

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα