Ο μύθος ότι όσο πιο ακριβό είναι ένα κρασί τόσο πιο καλό είναι έχει πλέον καταρριφθεί.
Το γιορτινό τραπέζι συνοδεύεται σχεδόν απαραιτήτως και από ένα καλό και ευκολόπιοτο κρασί. Πώς θα επιλέξω όμως ένα πραγματικά καλό κρασί όταν, με την άνοδο των τιμών, το συγκεκριμένο ποτό ανήκει στα είδη πολυτελείας και το μπάτζετ μου φθάνει μόνο για ένα – δυο μπουκάλια από εκείνα που βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ;
Κατ’ αρχάς ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή. Στο σουπερμάρκετ βρίσκουμε πλέον μια μεγάλη γκάμα κρασιών, σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου και ροζέ, από τα πιο οικονομικά μέχρι μέχρι και τα πιο ακριβά. Το δε οικονομικό δεν σημαίνει πάντα κακό, όπως αντίστοιχα δεν είναι πάντα καλύτερα, τα ακριβά κρασιά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η γεύση είναι υποκειμενική και δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα.
- Δείτε ακόμη: Πώς θα καταλάβετε ότι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα έχουν ψηθεί
- Δείτε ακόμη: Εταιρείες τροφίμων: Συμφέρει να «κλείνουν τα στόματα» δυσαρεστημένων καταναλωτών πληρώνοντας αδρά εξωδικαστικά;
Με τι φαγητό θα συνοδεύσουμε το κρασί μας;
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν διαλέξουμε ένα κρασί είναι με τι φαγητό θα το συνοδεύσουμε καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα φαγητά. Με το κατάλληλο φαγητό μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα και να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα αρώματα και την γεύση ενός κρασιού. Οπότε αν το μενού περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας με κόκκινη σάλτσα, τότε ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί θα ταίριαζε απόλυτα. Αν όμως το μενού περιλαμβάνει ριζότο με θαλασσινά τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα δροσερό λευκό κρασί.
- Δείτε ακόμη: Το κόλπο που θα μειώσει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας και θα την κάνει «λουκούμι»
Γενικές κατευθυντήριες γραμμές:
- Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κόκκινο κρέας: είναι από τις πιο παλιές αρχές και έχει λογική και υπόσταση χάρη σε χημικούς, κυρίως, λόγους. Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του κρέατος και έτσι όταν πίνουμε κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας, το κρέας μας φαίνεται πιο ελαφρύ και το κρασί πιο “στρογγυλό” και “βελούδινο”.
- Λευκό κρασί με λευκό κρέας: Ο κανόνας αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι τα κρασιά με υψηλή οξύτητα, όπως είναι τα λευκά, ταιριάζουν καλύτερα με λιπαρά λευκά κρέατα και ψάρια, τηγανητά και μη, έτσι ώστε η οξύτητα να “κόβει” το λίπος και το φαγητό να μη μας λιγώνει.
- Iσορροπία: Όταν έχουμε ένα βαρύ φαγητό, π.χ. ένα βαρύ έδεσμα με έντονη σάλτσα, δεν μπορούμε να το ταιριάξουμε με ένα ελαφρύ κρασί. Το κρασί θα χαθεί και θα υπερισχύσουν τα χαρακτηριστικά του φαγητού. Αντίστοιχα ένα πολύ ελαφρύ φαγητό, π.χ. ένα βραστό ψάρι, δεν μπορεί να ταιριάξει με ένα κρασί το οποίο είναι πολύ αρωματικό και με μεγάλη ένταση.
- Δείτε ακόμη: Σταφύλια τίγκα στα φυτοφάρμακα – Άμεση ανάκληση
Τη χρονιά που θα επιλέξουμε;
Αν επιθυμείτε κόκκινο κρασί τότε όσο πιο παλιό τόσο καλύτερο. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το κρασί καθώς κάποια κρασιά δεν επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση. Επίσης να έχετε υπόψη ότι όσο πιο παλιό τόσο πιο ακριβό θα είναι. Αν από την άλλη έχετε επιλέξει ένα λευκό ή ροζέ κρασί τότε καλύτερα να διαλέξετε την προηγούμενη χρονιά.
- Δείτε ακόμη: Η δημοφιλής σοκολάτα που απαγορεύτηκε στο Μπάκιγχαμ
Κριτήρια αξιολόγησης θέσης, ετικέτας και τιμής
Τα καταστήματα προωθούν την πώληση ποσοτήτων από επιλεγμένες μάρκες, οι οποίες τους αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος, με αποτέλεσμα τα εν λόγω κρασιά, να καταλαμβάνουν θέση σε πιο εμφανή σημεία και αυτά είναι συνήθως στο ύψος των ματιών. Γενικά αυτά τα προβεβλημένα κρασιά προέρχονται από μεγάλα οινοποιεία με υψηλούς όγκους παραγωγής και με συνηθισμένες ποικιλίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν αμφισβητούμε την ποιότητα τους μπορεί μάλιστα να είναι αξιόλογα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γι αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που το μάτι σας θα επεξεργάζεται τα ράφια ρίξτε μια ματιά σε θέσεις είτε ψηλές, είτε αρκετά χαμηλές. Εκεί βρίσκονται κρασιά από μικρότερους παραγωγούς, πιο ιδιαιτέρα και σε μικρότερες ποσότητες. Με μικρότερο αριθμό φιαλών, επιπλέον, δεν προλαβαίνουν να μείνουν καιρό σε στοκ, όπως οι πολλές γνωστές εμπορικές φιάλες και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες καλής συντήρησης.
- Δείτε ακόμη: Πίνουν νερό τα ψάρια;

Πάντα κοιτάμε προσεκτικά την ετικέτα: Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά από γνωστούς παραγωγούς εκτός και αν μας έχoυν προτείνει κάποιο για να δοκιμάσουμε. Επίσης καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά τα οποία στην ετικέτα τους έχουν την ένδειξη “ΠΟΠ” που σημαίνει “προστατευόμενη ονομασία προέλευσης” και να κοιτάμε την προέλευση του κρασιού. H ετικέτα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το κρασί καθώς είναι στην ουσία η ταυτότητά του, πολλές ετικέτες εμφανίζουν και τα βραβεία που έχει πάρει το κρασί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ανάμεσα στα οικονομικά κρασιά είναι εύκολο να εντοπίσουμε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής. Φροντίζουμε λοιπόν να μην στοχεύουμε στην πιο ακριβή επιλογή, ούτε όμως στην πιο οικονομική. Τα πολύ φτηνά κρασιά θέτουν το ερώτημα της ποιότητας, αφού η παραγωγή ενός κρασιού από την καλλιέργεια μέχρι την εμφιάλωση αποτελεί σημαντική επένδυση. Έχουμε επομένως ανοιχτό μυαλό και δοκιμάζουμε κρασιά μέσης τιμής.