Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4+1 συμβουλές για να σταματήσετε τις επίμονες λιγούρες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία4+1 συμβουλές για να σταματήσετε τις επίμονες λιγούρες
spot_img

Μια διαιτολόγος δίνει λύσεις για το σταματημό των επίμονων λιγούρων.

Οι λιγούρες μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρές, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε απογοητευμένοι και αδύναμοι. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να τις διαχειριστείτε και να παραμείνετε σε καλό δρόμο για τους στόχους υγείας σας.

Η διαιτολόγος Shelley Balls, MDA, RDN, LDN, του Consumer Health Digest, μοιράζεται την επιστήμη πίσω από τις λιγούρες, γιατί είναι τόσο δύσκολες και τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές της για το πώς να τις σταματήσετε.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσετε τις λιγούρες;

Οι λιγούρες είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιθυμία για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. «Ο εγκέφαλός μας έχει πολλά κέντρα ανταμοιβής», εξηγεί η Balls. «Μεταξύ των πολλών λειτουργιών τους, οι περιοχές αυτές παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, στις συνήθειες και στη σύνδεση συγκεκριμένων τροφίμων με συναισθήματα». Σε αυτά περιλαμβάνονται το άγχος, η θλίψη και η πλήξη.

Το σύστημα ανταμοιβής ενεργοποιείται από ορισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι. Όταν ενδίδουμε σε αυτές τις τροφές “ανταμοιβής”, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που προκαλεί ευεξία, ενισχύει τη διάθεση και μας κάνει να θέλουμε να την επαναλάβουμε. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο λαχτάρας και ανταμοιβής, καθιστώντας δύσκολη την αντίσταση στον πειρασμό.

Χρήσιμες συμβουλές για να σταματήσετε τις λιγούρες

Να θυμάστε ότι οι επιθυμίες είναι φυσιολογικές. Το κλειδί είναι να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

1 – Μείνετε ενυδατωμένοι

Μερικές φορές, το σώμα μας μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. «Στοχεύστε σε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα και παρακολουθήστε το χρώμα των ούρων σας για να αξιολογήσετε την κατάσταση ενυδάτωσης», αναφέρει η Balls. «Στοχεύετε σε ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα στην τουαλέτα».

2 – Να τρώτε τακτικά

«Για να αποφύγετε την πτώση του σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τακτικά το σώμα σας με ισορροπημένα γεύματα και σνακ», συμβουλεύει η Balls. «Φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με επαρκείς πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα, αν είναι δυνατόν, ή πάρτε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ, ώστε να μην είστε πεινασμένοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας».

3 – Προτεραιότητα ο καλός ύπνος

«Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς τρώνε περισσότερες θερμίδες από όσους κοιμούνται επαρκώς», σημειώνει η Balls. «Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ύπνου κάθε μέρα για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία».

4 – Μειώστε το στρες

«Εξασκηθείτε σε τεχνικές μείωσης του στρες που λειτουργούν για εσάς», προτείνει η Balls. «Κάντε έναν περίπατο, ξαπλώστε στο ζεστό νερό της μπανιέρας, κάντε ασκήσεις αναπνοής και κοιμηθείτε επαρκώς. Αν αγχώνεστε πριν φάτε, αναρωτηθείτε αν πραγματικά πεινάτε και συντονιστείτε με τα συνθήματα πείνας και πληρότητας».

5 – Προλάβετε τη πείνα

«Ως διαιτολόγος, σας συνιστώ να ικανοποιείτε τις επιθυμίες σας για φαγητό νωρίτερα παρά αργότερα, ώστε να αποφύγετε την αδηφαγία», λέει η Balls. «Είναι προτιμότερο να φάτε μόνο μια μικρή μερίδα, αν είναι λιγότερο πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, του φαγητού αμέσως, παρά να το φάτε αδηφάγα αργότερα σε μεγαλύτερες μερίδες».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο