Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
spot_img

Μεγάλη μελέτη εντοπίζει επικίνδυνους συνδυασμούς προσθέτων σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Νέα ευρήματα από μια εκτενή γαλλική μελέτη εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την επίδραση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία μας και ειδικά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα NutriNet-Santé ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 100.000 ενήλικες και κατέληξαν πως δεν είναι μόνο τα μεμονωμένα πρόσθετα που απειλούν τη μεταβολική υγεία, αλλά κυρίως οι συνδυασμοί τους.

- Advertisement -

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, εξέτασε τη συχνή συν-κατανάλωση προσθέτων τροφίμων, όπως γαλακτωματοποιητών, συντηρητικών, τεχνητών γλυκαντικών και χρωστικών ουσιών, τα οποία εντοπίζονται συστηματικά σε προϊόντα όπως επιδόρπια, σάλτσες, αναψυκτικά και έτοιμα γεύματα. Η προσέγγιση των ερευνητών εστίασε στις συνέργειες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των ουσιών, ένα πεδίο που παραμένει ελάχιστα εξερευνημένο, παρότι αντανακλά πολύ πιο πιστά τις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου καταναλωτή.

Πέντε κύρια μείγματα προσθέτων ταυτοποιήθηκαν ως συνήθως καταναλισκόμενα, από τα οποία δύο συνδέθηκαν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το πρώτο, που εμπεριέχει γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά (όπως κόμμι ξανθάνης, πηκτίνη, καραγενάνες), καθώς και το συντηρητικό σορβικό κάλιο και τη χρωστική κουρκουμίνη, βρίσκεται κυρίως σε λιπαρές ή κρεμώδεις τροφές. Το δεύτερο μείγμα, που σχετίζεται με αναψυκτικά και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, περιλαμβάνει ουσίες όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη και φωσφορικά οξέα.

Η διάρκεια παρακολούθησης ξεπέρασε τα 7,5 χρόνια, και οι συσχετίσεις παρέμειναν ισχυρές ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ποιότητα της διατροφής, το βάρος και ο τρόπος ζωής. Η Dr. Marie Payen de la Garanderie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση, αλλά δείχνουν καθαρά ότι οι συνδυασμοί προσθέτων είναι πιθανότατα τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα συμφωνεί με προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες που συνδέουν τα πρόσθετα με φλεγμονή, εντερική ανισορροπία και διαταραχές του μεταβολισμού, παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Όπως εξηγεί η συντονίστρια της μελέτης, Dr. Mathilde Touvier, ο τρόπος που «συνεργάζονται» τα πρόσθετα (είτε ενισχύοντας είτε τροποποιώντας τις επιδράσεις των άλλων) ενδέχεται να είναι πιο σημαντικός από την ατομική τους επίδραση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα