Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε μετά την ηλικία των 50

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτά τα τρόφιμα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε μετά την ηλικία των 50
spot_img

Δε θα βρείτε εκπλήξεις στη λίστα.

Η υγιεινή διατροφή μετά τα 50 απαιτεί προσπάθεια σε δύο μέτωπα: Να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών που σας κάνουν καλό, όπως για παράδειγμα, τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πρωτεΐνες, και να κόψετε τις τροφές που φράζουν τις αρτηρίες σας και διευρύνουν τόσο εύκολα τη μέση σας.

Όταν πρόκειται για το τελευταίο, επικεντρωθείτε λιγότερο στο να καταστήσετε ορισμένες τροφές απαγορευμένες (ποιος δεν θέλει ξαφνικά σοκολάτα όταν του λένε να μην την τρώει ποτέ;) και περισσότερο στο ότι η υγεία σας είναι πιο σημαντική από την έξαρση της κατανάλωσης ζάχαρης. Όλα θέλουν ένα μέτρο.

Όπως εξηγεί η Cleveland Clinic, ένας γενικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους άνδρες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι να μειώσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε ή να εξαλείψετε από την καθημερινή σας διατροφή μετά τη συμπλήρωση των 50 ετών:

  • Τηγανητά: H υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και τρανς λιπαρά τα καθιστά μια ανθυγιεινή επιλογή. Η επιλογή μεθόδων μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, ο ατμός ή το ψήσιμο στο γκριλ είναι μια πολύ πιο ευεργετική εναλλακτική λύση για την καρδιά και το βάρος.
  • Eξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Προϊόντα όπως οι κατεψυγμένες πίτσες, τα παναρισμένα είδη ή τα έτοιμα γεύματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών αλλά πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά. Η αντικατάστασή τους με φρέσκα τρόφιμα είναι το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή.
  • Εξευγενισμένα σάκχαρα και άλευρα: Το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ραφιναρισμένο ρύζι στερούνται φυτικών ινών και αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μετάβαση σε εκδοχές ολικής άλεσης και η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού.
  • Βιομηχανικά αρτοσκευάσματα και ζαχαρούχα αναψυκτικά: Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα κενές θερμίδες και ανθυγιεινά λίπη. Η μείωση της κατανάλωσής τους είναι απαραίτητη για την αποφυγή προβλημάτων όπως η παχυσαρκία και τα αυξημένα τριγλυκερίδια.
  • Παστά κρέατα: Τα λουκάνικα και άλλα αλλαντικά συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Αλκοολούχα ποτά: Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με εξαιρετική μετριοπάθεια, καθώς μπορεί να επηρεάσει το συκώτι και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών. Ένα περιστασιακό ποτό είναι μια χαρά, αλλά δεν πρέπει να είναι συνεχές.
  • Υπερβολικό αλάτι: Η αντικατάσταση του αλατιού με μπαχαρικά όπως κύμινο, σκόρδο ή μαύρο πιπέρι μπορεί να προσθέσει γεύση στα φαγητά χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία μας.
  • Κόκκινα κρέατα: Αν και πλούσια σε πρωτεΐνες, τα κόκκινα κρέατα περιέχουν κορεσμένα λίπη που επηρεάζουν τη χοληστερόλη. Είναι προτιμότερο να τα καταναλώνετε σποραδικά και να επιλέγετε άπαχα κρέατα, ψάρια ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε μεταβολικά προβλήματα. Η επιλογή αποβουτυρωμένων εκδόσεων ή φυτικών εναλλακτικών λύσεων είναι μια καλή επιλογή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο