Η πραγματικότητα πίσω από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας.
Θεωρητικά, η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβανόλες (μεγαλύτερο όφελος για την υγεία). Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει πολύ λιγότερες και η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων (όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο κ.λπ.).
Επιπλέον, οι επιλογές μαύρης σοκολάτας έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να φάτε τη μία αμέσως μετά την άλλη. Είναι γνωστό πως για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με τη μικρότερη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή και την υγεία 20.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση έως 100 γραμμάρια σοκολάτας (συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας γάλακτος) την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Έλεγξαν επίσης άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν αυτό το γεγονός, όπως το κάπνισμα και τα επίπεδα άσκησης, αλλά δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις εκτός από τη σοκολάτα.
Έπειτα από ένα μικρό διάστημα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη κλινική δοκιμή που θα μπορούσε να ελέγξει άλλες πιθανές αιτίες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Βασίστηκε στο προαίσθημα ότι τα πιθανά οφέλη του κακάο για την υγεία θα μπορούσαν να οφείλονται στο υψηλό επίπεδο φλαβονοειδών, φυτικών ενώσεων που βρίσκονται επίσης στα μούρα και το τσάι.
Η κλινική δοκιμή «Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study», στην οποία συμμετείχαν 21.000 άτομα, διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη 400 έως 500 mg συμπληρωμάτων φλαβανόλης κακάο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή στο σώμα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν συμπληρώματα αντί για πραγματικό κακάο, επειδή η συγκέντρωση των φλαβονοειδών μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες μάρκες σοκολάτας, ανάλογα με τη συγκομιδή, την παραγωγή και την επεξεργασία. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει έως και τέσσερις φορές περισσότερα φλαβονοειδή από το τσάι, αλλά οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μειώνεται κατά τη διαδικασία παρασκευής.
Το 2012 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε την αίτηση ενός παραγωγού σοκολάτας για ισχυρισμό υγείας. Αυτό αναφέρει: «Οι φλαβανόλες του κακάο συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων και έτσι συμβάλλουν στη φυσιολογική ροή του αίματος.»
Προκειμένου να επιτευχθεί το υποσχόμενο αποτέλεσμα, η EFSA συνιστά ημερήσια πρόσληψη 200 χιλιοστόγραμμα φλαβανόλες κακάο. Η ποσότητα αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση περίπου 10 γραμμαρίων σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλες. Ωστόσο, ένα τέτοιο προϊόν προσφέρεται επί του παρόντος μόνο από την εταιρεία που υπέβαλε την αίτηση για τον ισχυρισμό υγείας – χάρη σε μια ιδιόκτητη, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία επεξεργασίας κακάο που διατηρεί τις φλαβανόλες .
Ωστόσο, για να πάρετε 200 χιλιοστόγραμμα φλαβανόλες κακάο από την κανονική σοκολάτα από το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να τρώτε 31 έως 118 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα.
Επιπλέον, η σοκολάτα δεν είναι απλώς ένα «αντιληπτό» ενισχυτικό της διάθεσης. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει αποδεδειγμένα τη διάθεση, επισημαίνει η καθηγήτρια. Για παράδειγμα, μια βρετανική μελέτη από το 2019 δείχνει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ειδικότερα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Για τη μελέτη αυτή αξιολογήθηκαν τα στοιχεία περισσότερων από 13.600 συμμετεχόντων.
Η σκοτεινή πλευρά της μαύρης σοκολάτας
Υπάρχει και η άλλη πλευρά της μαύρης σοκολάτας. Το Consumer Reports παρουσίασε μια ιστορία τον Δεκέμβριο του 2022 που περιγράφει λεπτομερώς αναφορές για βαρέα μέταλλα που βρέθηκαν σε διάφορες δημοφιλείς μάρκες μαύρης σοκολάτας. Το σώμα μας περιέχει φυσικά μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Ενώ ορισμένα μέταλλα παρέχουν βασικά οφέλη, η υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε από αυτά τα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Επίσης, οι δοκιμές των επιδράσεων των συμπληρωμάτων φλαβανόλης κακάο παρακάμπτουν συνήθως τα άλλα συστατικά της μαύρης σοκολάτας, τα οποία είναι φυσικά η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει συχνά βούτυρο κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα λίπη στη σοκολάτα προέρχονται όλα από το βούτυρο κακάο, αλλά ενώ τα στοιχεία λένε ότι το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη, το ένα τρίτο των λιπαρών στο βούτυρο κακάο είναι κορεσμένα και επιβλαβή για την υγεία.