Τα σημεία που κάνουν τη διαφορά
Είτε ψάχνετε για πρωινό, σνακ ή τη βάση μιας κρεμώδους σάλτσας, το τυρί κότατζ και το ελληνικό γιαούρτι αποτελούν νόστιμες, χορταστικές επιλογές. Είναι όμως κάποια από τις δυο πιο υγιεινή, και με ποια κριτίρια;
Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το ελληνικό γιαούρτι, είναι ένα κλασικό υγιεινό πρωινό και μια καλή επιλογή σνακ σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αλλά το cottage cheese, είναι περισσότερο διαδεδομένο στην αντίληψη του δυτικού κόσμου, κυρίως λόγο διαθεσιμότητας και τιμής, κάτι που τείνει να εξαλειφθεί.
Για να δούμε λοιπόν τα περισσότερο και λιγότερο δυνατά σημεία της κάθε τροφής…
Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη βοηθά στην αίσθηση κορεσμού αλλά και στο χτίσιμο των μυών. «Το τυρί κότατζ είναι αλμυρό μαλακό τυρί που έχει περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι στην ποικιλία με χαμηλά λιπαρά», υποστηρίζει η διαιτολόγος Natalie Rizzo. «Το ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι πολύ κοντά, με περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα μισό φλιτζάνι», προσθέτει.
Λίπος
Ως γαλακτοκομικά τρόφιμα, τόσο το τυρί cottage όσο και το ελληνικό γιαούρτι περιέχουν φυσικά λίπος, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών.
Το λίπος προσθέτει γεύση και είναι «ένα από αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά που λένε στον εγκέφαλό μας ότι είχαμε ένα γεύμα και νιώθουμε χορτάτοι», εξηγεί η Whitney Linsenmeyer, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saint Louis και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Το λίπος βοηθά επίσης το σώμα μας να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D».
Μερικά «καλά λιπαρά» μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Τα κορεσμένα λιπαρά, από την άλλη πλευρά, έχουν συνδεθεί με αυξημένη χοληστερόλη LDL, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Τόσο το cottage cheese όσο και το ελληνικό γιαούρτι διατίθενται σε ποικιλίες χωρίς λιπαρά, με χαμηλά λιπαρά και με πλήρη λιπαρά. Μπορείτε να επιλέξετε όποια ποικιλία λειτουργεί καλύτερα με τις ατομικές σας προτιμήσεις και τους στόχους υγείας.
Νάτριο
Η μεγαλύτερη διατροφική διαφορά μεταξύ ελληνικού γιαουρτιού και τυρί cottage είναι η περιεκτικότητα σε νάτριο. Το τυρί κότατζ φτιάχνεται με αλάτι, εξηγεί ο Rizzo. Έχει περίπου 350 χιλιοστόγραμμα (ή το 15% της ημερήσιας αξίας σας) σε μια μερίδα μισού φλιτζανιού. «Το ελληνικό γιαούρτι, από την άλλη, δεν περιέχει καθόλου νάτριο», λέει.
Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε περισσότερα από 2300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Έτσι, για τους περισσότερους ανθρώπους, το τυρί cottage μπορεί να ταιριάζει τέλεια σε μια υγιεινή διατροφή, λέει ο Rizzo, ακόμα κι αν περιέχει περισσότερο νάτριο από το γιαούρτι.
«Αλλά αν η διατροφή σας αποτελείται από πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει σίγουρα να προσέξετε την πρόσληψη νατρίου», λέει. «Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να χρειαστεί να προσέχουν την πρόσληψη νατρίου και καλό είναι να μην επιλέγουν τυρί cottage».
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και βοηθούν στην υγεία του εντέρου. Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια καλή, φυσική πηγή προβιοτικών βακτηρίων. Ορισμένες ποικιλίες τυριού cottage περιέχουν επίσης προβιοτικά βακτήρια, αλλά όχι όλα. Ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε.
Υφή
Εκτός από τις διατροφικές διαφορές, αυτές οι δύο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν επίσης σημαντικά διαφορετική υφή. Το ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστό για την υφή του, η οποία είναι πιο πηχτή και πιο κρεμώδης από άλλα είδη γιαουρτιού. Από την άλλη πλευρά, χάρη στο τυρόπηγμα του, το τυρί κότατζ έχει μια χαρακτηριστική υφή με σβώλους που μπορεί να μην είναι ελκυστική σε κάποιους.