Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επαναξιολόγηση της κατάταξης του ελαιόλαδου στο Nutriscore συνιστά το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς

ΑρχικήΝέαΕπαναξιολόγηση της κατάταξης του ελαιόλαδου στο Nutriscore συνιστά το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς
spot_img

Στις 22 Μαρτίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (ΔΣΕ-Coi), Abdellatif Ghedira, συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ευρωπαία Επίτροπο για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, για να συζητήσουν ζητήματα Nutriscore.

Το νέο σύστημα μέτρησης της διατροφικής αξίας των τροφίμων «Nutri-Score» αναπτύχθηκε στην Γαλλία και προωθείται από υγειονομικές αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία. Αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως από το τέλος του 2023, αποτελώντας έναν «ανταγωνιστή» του υπάρχοντος συστήματος ετικετών της ΕΕ (FOP: front-of-pack). Βάσει του Nutri-score, τα προϊόντα φέρουν έναν ειδικό χρωματικό δείκτη κατάταξής τους, από Α (πράσινο) μέχρι F (κόκκινο), ανάλογα με την διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο έχει τοποθετηθεί στο Nutri-Score σε επίπεδο C. H κατάταξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από όσους εμπλέκονται στην παραγωγή και την προώθηση ελαιόλαδου, οι οποίοι τονίζουν διαρκώς και μέσα από έρευνες τα οφέλη του προϊόντος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΣΕ, μαζί με τον Jaime Lillo , αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή, και τη MercedesFernández, προϊσταμένη της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας, εξέφρασε στην τηλεδιάσκεψη αυτή την υπάρχουσα ανησυχία του κλάδου της ελιάς για τη δυσμενή ταξινόμηση που δίνει το σύστημα ιδιωτικής σήμανσης Nutriscore στο ελαιόλαδο. Υπενθύμισε στην Επίτροπο, ότι η ΕΕ, με το 65% της συνολικής παραγωγής, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο. Τόνισε πως όλες οι ενέργειες προώθησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός βασίζονται σε αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει καταδείξει τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία και τη θετική επίδραση της κατανάλωσής του στη μείωση της θνησιμότητας από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΣΕ προσφέρθηκε, επίσης, να παράσχει στην Επίτροπο τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων επιστημονικών μελετών, προκειμένου να υποστηρίξει την επικείμενη απόφαση για την ταξινόμηση του ελαιολάδου στο εναρμονισμένο σύστημα σήμανσης της ΕΕ. Επισημάνθηκε η σημασία του να εξηγούνται επαρκώς στους καταναλωτές οι θρεπτικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου, μέσω σαφούς επισήμανσης. Το συμπέρασμα που εκπονήθηκε από τον Ghedira ήταν πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η σύγχυση και η “τιμωρία” απέναντι στο ελαιόλαδο, την οποία προκαλεί η τρέχουσα κατάταξη στο σύστημα Nutriscore.

Η Στέλλα Κυριακίδη, συνοψίζοντας τις αρχές της στρατηγικής Farm to Fork της ΕΕ και τον στόχο της για την προώθηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, και προσθέτοντας ότι η στρατηγική περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός εναρμονισμένου συστήματος επισήμανσης, είπε ότι έχει πλήρη επίγνωση  των ιδιαιτεροτήτων του ελαιολάδου. Διαβεβαίωσε τον Ghedira, ότι αυτές οι πτυχές θα ληφθούν επίσης υπόψη στην τελική απόφαση.

Τα αποτελέσματα των δημόσιων διαβουλεύσεων και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το θέμα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους για να παρουσιαστεί  η πλήρης νομοθετική πρόταση.

Πηγές: https://www.efanews.eu/en/item/23981-nutriscore-coi-pleads-the-case-of-olive-oil-in-front-of-eu.html

https://elaiaskarpos.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-nutri-score/4363/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο