Η προσθήκη ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων φασολιών ή ρεβιθιών καθημερινά μπορεί να αυξήσει τη συνολική ποιότητα διατροφής έως και 20%!
Σκοπός μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Maturitas, ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης φασολιών και ρεβιθιών, στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και στη συνολική ποιότητα της διατροφής. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, από περίπου 99.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα φασόλια και τα ρεβίθια κάνουν πολύ περισσότερο καλό στην υγεία από όσο νομίζουμε.
- Δείτε επίσης: Tα δημοφιλή αλλά και επικίνδυνα αφρόλουτρα και σαμπουάν που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ευρωπαϊκό RAPEX
Σύμφωνα με τη μελέτη η κατανάλωση φασολιών συμπεριλαμβανομένων και των κονσερβοποιημένων απλών και μαύρων φασολιών και ρεβιθιών, συνδέεται με σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες ποιότητας διατροφής και με μεγαλύτερη πρόσληψη ελλιπών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων διαιτητικών ινών, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και χολίνης, η έλλειψη των οποίων προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Συνολικά η προσθήκη μίας ή δύο μερίδων από αυτά τα όσπρια στην καθημερινή διατροφή αύξησε σημαντικά τη τη συνολική ποιότητα της διατροφής από τα φασόλια κατά 15-16% και από τα ρεβίθια κατά 19-20%.
Αυτά τα νέα ευρήματα προωθούν το σύνολο των υφιστάμενων μελετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και φακές) ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, προσδίδει αμέτρητα οφέλη για την υγεία όπως καρδιακά, μεταβολικά όπως και προστασία του εντέρου, βελτιωμένα αποτελέσματα βάρους, χαμηλό βαθμό φλεγμονών και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.