Το γάλα καμήλας έχει παρόμοια συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με το αγελαδινό, αλλά έχει λιγότερα λιπαρά
Με την αυξανόμενη τάση προς πρακτικές που συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση, κάποια προϊόντα, ξένα προς εμάς, τείνουν να αντικαθαστούν εκείνα που για χρόνια θεωρούσαμε ως δεδομένα. Ένα από αυτά είναι και το αγελαδινό γάλα με το οποίο μεγαλώσαμε όλοι, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παραχωρεί τη θέση του σε άλλα υποκατάστατα, κυρίως φυτικά.
Ένα από τα ζωικά υποκατάστατά του ωστόσο, που δείχνει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, κυρίως στα social, είναι το γάλα καμήλας! Όπως με το γάλα από οποιοδήποτε άλλο ζώο, το γάλα καμήλας περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν το ανθρώπινο σώμα, και σε κάποιες χώρες είναι πολύ διαδεδομένο.
Βιταμίνες και μέταλλα
Ένα ποτήρι (240 ml) γάλα καμήλας περιέχει 150 θερμίδες, έχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με επτά σαρδέλες με κόκκαλα, και όσο κάλιο έχει μια μπανάνα. Οι βιταμίνες του είναι ίδιες με αυτές που βρίσκουμε στο αγελαδινό γάλα αλλά σε διαφορετικές ποσότητες.
Επιπλέον, έχει ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ και παντοθενικό οξύ σε μικρότερες ποσότητες, ενώ μας προμηθεύει με πέντε φορές παραπάνω νιασίνη και βιταμίνη C.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), αυτό το γάλα είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C για τα άτομα που ζουν σε άνυδρες ή ημιάνυδρες περιοχές. Αυτό είναι καλό καθώς αυτοί οι πληθυσμοί συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά.
Πρωτεΐνες και λιπίδια
Η πρωτεΐνη στο γάλα καμήλας είναι παρόμοια με αυτή που περιέχει το αγελαδινό γάλα. Η συγκέντρωσή του διαφέρει από 3,4 έως 4,25 γραμμ. ανά 100 ml. Επίσης, ένα ποτήρι γάλατος καμήλας περιέχει ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα αβγό.
Αναφορικά με τα λιπαρά, το γάλα καμήλας έχει περιεκτικότητα 1,7-1,98 γραμμ. ανά 100 ml, και αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα. Υπάρχει λιγότερη χοληστερίνη σε 240 ml αυτού του γάλατος απ’ ότι σε ένα ψάρι 100 γραμμαρίων, και λιγότερο λίπος απ’ ότι σε 250 γραμμάρια βοδινού κρέατος.
Υδατάνθρακες
Το περιεχόμενο του γάλατος καμήλας σε λακτόζη διαφέρει ανάλογα με την πρόσληψη του ζώου σε νερό. Το περιεχόμενό του μειώνεται έως και 5%, κάνοντας το γάλα λιγότερο γλυκό όταν υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Πού κάνει καλό το γάλα καμήλας
Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ότι το γάλα καμήλας μπορεί να βοηθήσει με τις διαδικασίες ανάρρωσης από διατροφικές αλλεργίες επειδή συμβάλλει στη βελτίωση του βλεννογόνου του εντέρου.
Ομοίως, δεν προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη, παρά το γεγονός πως έχει την ίδια ποσότητα της ουσίας με το αγελαδινό γάλα. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πιούν γάλα καμήλας χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη εξήγηση γι’ αυτό.
Το γάλα καμήλας σχετίζεται ακόμη και με βελτίωση στις περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών όπως στη φυματίωση. Αυτό είναι συνέπεια των ανοσοσφαιρίνων στις καμήλες καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιγονική έλξη. Αυτό τους δίνει υψηλότερη ανοσοποιητική προστασία.
Τέλος, η κατανάλωση γάλατος καμήλας συνεισφέρει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ασβεστίου στα οστά, μια ιδιότητα που προέρχεται από τη λακτόζη. Πρόκειται για μια επιλογή για την ενδυνάμωση των οστών στις γυναίκες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Είναι ασφαλές για κατανάλωση το γάλα καμήλας;
Ναι, το γάλα καμήλας θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: Ενώ το γάλα καμήλας είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση από το αγελαδινό, ο κίνδυνος δεν εκμηδενίζεται, επομένως θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή εάν έχετε γνωστή αλλεργία στο γάλα.
Το γάλα καμήλας περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα και πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη το βρίσκουν πιο εύκολο στην πέψη. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιέχει λίγη λακτόζη, επομένως τα άτομα με σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν το προσθέσουν στη διατροφή τους.
Όπως με κάθε τύπο γάλακτος, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το γάλα καμήλας είναι σωστά παστεριωμένο πριν από την κατανάλωση, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli, η Salmonella και η Listeria. Ενώ το νωπό γάλα καμήλας καταναλώνεται σε ορισμένες περιοχές, συνιστάται η επιλογή παστεριωμένων εκδόσεων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, ειδικά για έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.