Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα με γεύση: Διαφορές σε θρεπτική αξία σε σύγκριση με το κανονικό

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΓάλα με γεύση: Διαφορές σε θρεπτική αξία σε σύγκριση με το κανονικό
spot_img

Μπορούν να αντισταθμίσουν οι βιταμίνες που προσφέρει το αρωματισμένο γάλα, την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών;

Το γάλα αποτελεί τη σημαντικότερη τροφή για την ανάπτυξη των παιδιών καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τι συμβαίνει όμως με το αρωματισμένο γάλα; Ή αλλιώς γάλα που παρασκευάζεται με την προσθήκη γεύσης και αρώματος; Η βιομηχανία τροφίμων σταδιακά, έχει προσπαθήσει να αντικαταστήσει το λευκό γάλα στο μυαλό των παιδιών και όχι μόνο, με το αρωματισμένο ζαχαρούχο. Πιο ελκυστικό για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς που προσπαθούν με αυτόν το τρόπο να κάνουν τα παιδιά τους να προσλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες, καταναλώνοντας περισσότερο γάλα. Όμως ένα επεξεργασμένο προϊόν με αρωματικά, σάκχαρα αλλά και χρωστικές, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα ίδια οφέλη με ένα κανονικό γάλα;

Αυτό φαίνεται να απορρίπτεται όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και από την κοινή λογική. Πως ένα προϊόν με τόσα περιττά συντηρητικά μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα;

Ο Jamie Oliver, οικοδεσπότης του Jamie Oliver’s Food Revolution, έχει επιστήσει την προσοχή στις ΗΠΑ, όσον αφορά στην πώληση αρωματισμένων γαλακτοποτών στα σχολεία. Η βιομηχανία τροφίμων έχει επενδύσει εκατομμύρια σε εκστρατεία μάρκετινγκ με επικεφαλής το “Raise Your Hand for Chocolate Milk”, χρήματα που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επενδυθούν στο παλιό καλό, λευκό γάλα.

«Το αρωματισμένο γάλα δεν είναι διατροφικά ισοδύναμο με το κλασικό γάλα. Είναι σημαντικά υψηλότερο σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο και συνήθως περιέχει τεχνητά χρώματα και γεύσεις», τονίζει η Marlene Schwartz, PhD, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για το Rudd Center for Food Policy & Obesityat Yale University.

Έρευνα έχει δείξει πως η πιο δημοφιλής επιλογή γάλακτος στα σχολεία με ποσοστό 70%, είναι το αρωματισμένο. Τα σχολεία αποτελούν το Νο1 σημείο πώλησης αρωματισμένου γάλακτος στις ΗΠΑ με το ποσοστό να αγγίζει το 80%. Θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρων των σχολείων περισσότερο στο απλό γάλα, πράγμα που δεν θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς τους αφού είναι φθηνότερη επιλογή από το αρωματισμένο.

Πολλά σχολεία οδεύουν ήδη σε αυτήν τη κατεύθυνση, όπως του Κολοράντο, της Ουάσιγκτον, της Καλιφόρνια κ.α, που αντικατέστησαν το αρωματισμένο γάλα με λευκό. Όπως υποστηρίζουν ενώ δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, είναι θέμα συνήθειας για τα παιδιά. Συνολικά πάνω από 50 περιοχές ακολουθούν αυτό το παράδειγμα.

Το αρωματισμένο γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, και έρευνες έχουν δείξει πως τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με την παχυσαρκία και τις χρόνιες ασθένειες. Μια μερίδα αρωματισμένου γάλακτος παρέχει 64 θερμίδες πρόσθετης ζάχαρης, που θα ισοδυναμούσε με την ποσότητα μιας ολόκληρης ημέρας. Ομοίως με τη ζάχαρη και η φρουκτόζη αλλά και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες δεν είναι ευεργετικές για την υγεία των παιδιών. Ακόμη και η προσθήκη γλυκαντικών χωρίς θερμίδες στο γάλα, δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση πως όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι πιο γλυκά και αρωματισμένα για να είναι απολαυστικά, κάτι που τα αποτρέπει να εκτιμήσουν τη γεύση του λευκού γάλακτος.

Υπάρχει η διάχυτη πεποίθηση από πολλούς γονείς, πως είναι καλύτερο να προσλαμβάνουν τα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσα από το αρωματισμένο γάλα, παρά καθόλου. Μπορούν να αντισταθμίσουν όμως οι βιταμίνες, την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών;

Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Dairy Council, αναφέρει πως τα παιδιά που έπιναν γάλα με γεύση δεν είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου ή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως φώσφορο, μαγνήσιο ή κάλιο από τα παιδιά που έπιναν απλό γάλα. Μια καλή πηγή ασβεστίου μπορεί να είναι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και φυλλώδη χόρτα, σόγια, ξηροί καρποί και φασόλια.
Η Kate Adamick, η οποία ηγήθηκε της αλλαγής από αρωματισμένο σε λευκό γάλα σε περιοχές στην κεντρική Καλιφόρνια, τονίζει πως είναι σημαντική η εκπαίδευση του προσωπικού των κυλικείων αλλά και των δασκάλων των σχολείων σχετικά με τη ζάχαρη, ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά το λόγο που το ζαχαρούχο γάλα δεν αντικαθιστά το κανονικό.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα