Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η γενιά Z δεν τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί η γενιά Z δεν τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά
spot_img

Τα ευρήματα της έκθεσης Vegocracy Report.

Παρά τη φήμη τους ως πρωτοπόροι της ευεξίας, οι νέοι της γενιάς Z στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με την έκθεση Vegocracy Report, που εκπονήθηκε από την Ipsos για λογαριασμό της Picadeli, το 86% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών δεν πετυχαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 400 γραμμαρίων που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

- Advertisement -

Η έλλειψη ενημέρωσης φαίνεται να είναι μέρος του προβλήματος, καθώς το 50% των ερωτηθέντων δεν είχε καν ακούσει για τις διατροφικές οδηγίες του ΠΟΥ. Επιπλέον, οι κυριότεροι λόγοι που εμποδίζουν την κατανάλωση περισσότερων φρέσκων προϊόντων είναι η έλλειψη έμπνευσης για μαγειρική (43%) και ο περιορισμένος χρόνος (39%).

Το κόστος φαίνεται να είναι ένας από τους σημαντικότερους αποτρεπτικούς παράγοντες. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (42%) δήλωσαν ότι η υψηλή τιμή αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην επιλογή ενός πιο υγιεινού γεύματος. Όταν ρωτήθηκαν τι θα τους έκανε να προτιμήσουν ένα γεύμα με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, το 49% απάντησε ότι θα άλλαζε συνήθειες εάν αυτά ήταν πιο οικονομικά.

Η έρευνα δείχνει ότι η πολιτεία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Το 63% υποστήριξε ότι η επιβολή υψηλότερου φόρου σε πρόχειρα τρόφιμα θα τους ωθούσε να επιλέξουν πιο υγιεινές επιλογές, ενώ το 92% δήλωσε ότι η κατάργηση του φόρου σε φρούτα και λαχανικά θα τους ενθάρρυνε να τα καταναλώνουν πιο συχνά. Επιπλέον, το 95% πιστεύει ότι η δωρεάν παροχή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία από μικρή ηλικία θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση καλύτερων διατροφικών συνηθειών.

Η γενιά Z αντλεί έμπνευση για τη διατροφή της κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 65% θεωρεί ότι οι πλατφόρμες όπως το Instagram (75%) και το TikTok (65%) επηρεάζουν την αντίληψή τους για την υγιεινή διατροφή. Το 29% ανέφερε ότι η οπτική ελκυστικότητα ενός γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Παρότι τα social media έχουν τεράστια επιρροή, η διαπροσωπική αλληλεπίδραση παραμένει σημαντική. Το 41% των νέων εξακολουθεί να στρέφεται στους φίλους του για διατροφικές προτάσεις, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνικοποίηση μπορεί να ενισχύσει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η έρευνα της Ipsos συνέκρινε τη διατροφική συμπεριφορά της γενιάς Z σε επτά χώρες: Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Η Βρετανία βρίσκεται πίσω σε ενημέρωση σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες του ΠΟΥ. Μόνο το 50% της βρετανικής γενιάς Z είχε ακούσει για τις κατευθυντήριες γραμμές, ποσοστό χαμηλότερο από τη Γαλλία (62%) και το Βέλγιο (63%), ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη χαμηλότερη επίδοση (38%).

Σε όλες τις χώρες, οι γλυκές επιλογές είχαν την πρωτοκαθεδρία στις διατροφικές προτιμήσεις, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου τα αλμυρά φαγητά ήταν πιο δημοφιλή. Παράλληλα, τα comfort foods όπως η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί κατατάχθηκαν στις κορυφαίες επιλογές παγκοσμίως. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ ανέφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό την περιβαλλοντική επίδραση ως παράγοντα διαμόρφωσης των διατροφικών τους επιλογών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα