Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο καφές στο αεροπλάνο δεν έχει ποτέ καλή γεύση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί ο καφές στο αεροπλάνο δεν έχει ποτέ καλή γεύση
spot_img

Οι συνθήκες πτήσης που… απογειώνουν την κακή γεύση.

Eίστε σε μια πολυαναμενόμενη πτήση, κουρασμένοι ή αγχωμένοι, και ελπίζετε πως ένας ζεστός καφές θα προσφέρει λίγη ανακούφιση και τόνωση. Όμως η πρώτη γουλιά φέρνει απογοήτευση, καθώς ο καφές είναι αδύναμος, άγευστος, σχεδόν νερουλός. Αν νομίζατε ότι φταίνε οι κόκκοι ή οι αεροσυνοδοί, ξανασκεφτείτε το. Ο καφές εν πτήσει είναι καταδικασμένος και οι λόγοι είναι πολύπλοκοι.

- Advertisement -

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν φθηνούς κόκκους για λόγους κόστους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολλοί αερομεταφορείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του καφέ τους, γνωρίζοντας ότι η εμπειρία πτήσης έχει γίνει πιο στριμωγμένη και λιγότερο γοητευτική, άρα και οι μικρές πολυτέλειες μετρούν.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ξεκινά με το νερό. Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) το 2012, το 12% των δειγμάτων νερού από αεροπορικές εταιρείες περιείχαν ίχνη κολοβακτηρίων. Αν και αυτά δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, το γεγονός εγείρει αμφιβολίες για την καθαρότητα και τη γεύση του νερού. Ακόμα όμως κι αν το νερό ήταν καθαρό, η γεύση του καφέ στο αεροπλάνο θα παρέμενε απογοητευτική.

Επιπλέον, η χαμηλή υγρασία, η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση και το υψόμετρο επηρεάζουν τη λειτουργία των αισθήσεων και κυρίως τη γεύση και την όσφρηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των γευστικών καλύκων μας δεν λειτουργούν πλήρως κατά την πτήση, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αντίληψη γλυκύτητας και αλμυρότητας. Αν σε αυτό προστεθεί και η αδυναμία των οσφρητικών υποδοχέων να εντοπίσουν τα αρώματα του καφέ, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ρόφημα που μοιάζει περισσότερο με ζεστό νερό με ελαφρύ άρωμα.

Ακόμη και ο θόρυβος των κινητήρων επηρεάζει. Με σταθερή ένταση περίπου 85 ντεσιμπέλ, η ακουστική υπερδιέγερση φαίνεται να μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίσει αρωματικές και γευστικές νότες. Αυτό καθιστά την κατανάλωση καφέ λιγότερο απολαυστική.

Η sommelier της Delta Airlines, Andrea Robinson, δήλωσε πως το υψόμετρο “ακυρώνει” τη λεπτότητα των κρασιών, κάνοντάς τα να φαίνονται άτονα ή υπερβολικά τανικά. Το μόνο καταφύγιο; Ίσως το παγωτό, το οποίο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Marion Nestle, διατηρεί τη γεύση του ακόμη και στις πιο αφιλόξενες συνθήκες υψομέτρου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα