Η σωστή θερμοκρασία ψησίματος των αυγών για να είστε ασφαλείς.
Τα αυγά δεν είναι πλέον ο “ένοχος” όταν πρόκειται για υψηλή χοληστερόλη, καθώς η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), έχει γνωμοδοτήσει πως η χοληστερόλη σε τρόφιμα όπως τα αυγά δεν οδηγεί απαραίτητα σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Όμως το πώς μαγειρεύετε τα αυγά σας θα μπορούσε να παίξει ρόλο στον κίνδυνο για την υγεία σας, σύμφωνα με την πιστοποιημένο διαιτολόγο Angel Luk. «Όταν η χοληστερόλη υπερθερμαίνεται, μπορούν να δημιουργηθούν ενώσεις που ονομάζονται οξυστερόλες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι οξυστερόλες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου».
Η διαιτητική χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί σε οξυστερόλες τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και κατά την αποθήκευση των τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences. Το συκώτι σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει οξυστερόλες από τη διαιτητική χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα σας να οξειδώνει περισσότερη χοληστερόλη, οδηγώντας στη δημιουργία οξυστερολών. Αυτές οι οξυστερόλες μπορούν να επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και να δημιουργήσουν οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος των αυγών
Πιθανότατα έχετε ακούσει πώς το καπνιστό κρέας μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις, αλλά αυτές δεν είναι ίδιες με τις οξυστερόλες. Οι οξυστερόλες βρίσκονται σε τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη, όπως το ωμό κρέας, αλλά τα επίπεδά τους αυξάνονται όταν μαγειρεύετε αυτά τα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα αποθηκεύετε και τα ξαναζεσταίνετε.
Το σώμα σας δεν απορροφά απαραίτητα όλες αυτές τις οξυστερόλες, αλλά όταν το κάνει, μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα αιμοφόρα αγγεία σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease. Οι οξυστερόλες μπορούν να συνδεθούν με την LDL χοληστερόλη σας και να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αυξημένη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας. Αν και οι οξυστερόλες μπορεί να μην προκαλούν αθηροσκλήρωση, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά οι οξυστερόλες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Trends in Endocrinology and Metabolism. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον ρόλο των οξυστερολών στον καρκίνο, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με τη φλεγμονή στο σώμα. Ωστόσο, οι οξυστερόλες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου ενεργοποιώντας ορισμένους υποδοχείς που ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος των αυγών
Παρόλο που το μαγείρεμα των αυγών και των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες ενέχει τον κίνδυνο οξείδωσης της χοληστερόλης προς σχηματισμό οξυστερολών, πρέπει να μαγειρέψετε τα αυγά σας για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια και άλλα παθογόνα. Ο τύπος του λαδιού που χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε τα αυγά σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οξείδωσης, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο.
Η Luk υποστηρίζει ότι τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αν τα προετοιμάζετε σωστά. «Συνιστώ να φτιάχνετε μια ομελέτα λαχανικών με ελάχιστο λάδι που είναι σταθερό στη θερμότητα, χωρίς να μαγειρεύετε υπερβολικά τα αυγά», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, η πρωτεΐνη στο αυγό χωνεύεται πιο εύκολα, ενώ τα λαχανικά παρέχουν πρόσθετες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις». Το λάδι αβοκάντο είναι ένα σχετικά υγιεινό λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Αν ανησυχείτε για τις οξυστερόλες, θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από τα τηγανητά φαγητά και τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα τηγανητά τρόφιμα απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούν οξυστερόλες, ενώ οξυστερόλες δημιουργούνται επίσης κατά τη διαδικασία ωρίμανσης ή καπνίσματος τροφίμων όπως το μπέικον και το λουκάνικο. Η χοληστερόλη μπορεί επίσης να οξειδωθεί στα παλαιωμένα τυριά όταν αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.