Αυτά είναι τα τρόφιμα που ευθύνονται για πρόωρους θανάτους και χρόνιες ασθένειες.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), που πολλοί καταναλώνουν καθημερινά, ενδέχεται να είναι πιο θανατηφόρα ακόμη και από το κάπνισμα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο γιατρός Chris van Tulleken, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και γνωστός παρουσιαστής του BBC, σε συνέντευξή του στο δημοφιλές podcast Diary of a CEO.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία E. coli από γαλακτοκομικά που μοιράστηκαν σε σχολεία – Τουλάχιστον πέντε μαθητές με Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να διώξετε μια για πάντα τα μυρμήγκια από την κουζίνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για κουτάλα μαγειρέματος – Περιέχει χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο (φωτο)

Στη συζήτηση με τον παρουσιαστή Steven Bartlett, ο δρ Tulleken παρουσίασε δεδομένα από το βιβλίο του Ultra-Processed People, τονίζοντας ότι η παγκόσμια διατροφή βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε τρόφιμα βιομηχανικά σχεδιασμένα με σκοπό την ευκολία και τη μαζική κατανάλωση, εις βάρος της υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση “μαμούθ” της Nestle – Καρκινογόνος ουσία σε βρεφικές τροφές – Δείτε τη λίστα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Κίνδυνος παραλυτικής δηλητηρίασης από οστρακοειδή στη Θεσσαλονίκη – Έκλεισαν δύο ζώνες
«Η κακή διατροφή, πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει πλέον ξεπεράσει τον καπνό ως κύρια αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα UPF περιλαμβάνουν προϊόντα όπως έτοιμα γεύματα, μπισκότα, αναψυκτικά, επεξεργασμένα δημητριακά και σνακ – είδη που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ντουλάπι κουζίνας. Η μαζική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με πλήθος πρόσφατων μελετών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα
Η αρχική ταξινόμηση αυτών των τροφίμων έγινε από ερευνητές στη Βραζιλία γύρω στο 2010, όταν χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και η ίδια η Βραζιλία άρχισαν να βιώνουν ξαφνική έξαρση της παχυσαρκίας και των σχετικών νοσημάτων. Σε περιοχές όπου η παχυσαρκία ήταν άγνωστη πριν μια δεκαετία, σήμερα είναι καθημερινότητα, με ορατές συνέπειες, όπως ακρωτηριασμοί λόγω διαβήτη τύπου 2.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη ζάχαρη – Για σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία
Ο δρ Tulleken υπογραμμίζει ότι τα UPF είναι εθιστικά, συγκρίσιμα σε ψυχολογική επίδραση με τον καπνό, το αλκοόλ και τον τζόγο. Όπως τονίζει, η προσέγγιση του «γκρινιάγματος» και της ντροπής προς όσους καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό είναι αναποτελεσματική και συχνά επιβαρυντική.
Παράλληλα, το βιομηχανικό διατροφικό σύστημα που τα παράγει ευθύνεται για τη μαζική απώλεια βιοποικιλότητας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο κυριότερος υπαίτιος ρύπανσης από πλαστικό.
Πλήθος μελετών πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση UPF συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ψυχικών διαταραχών και πρόωρου θανάτου, ενώ καμία μελέτη δεν έχει μέχρι στιγμής καταδείξει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα για την υγεία.