Πάντα πρέπει να εξετάζουμε και τις παρενέργειες
Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να απαλλαγείτε από το επίμονο λίπος της κοιλιάς, και μάλλον το έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το μηλόξυδο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν και παρενέργειες.
Τι είναι το μηλόξυδο;
Όταν συνδυάζετε μήλα, ζάχαρη και μαγιά και το αφήνετε να ζυμωθεί, δημιουργείται μηλόξυδο . Σε αρκετές εβδομάδες, η μαγιά θα αφομοιώσει τη ζάχαρη για να φτιάξει αλκοόλ. Μόλις συμβεί αυτό, τα φυσικά βακτήρια θα μετατρέψουν την αλκοόλη σε οξικό οξύ, από όπου προέρχεται η έντονη οσμή και η γεύση του μηλόξυδου.
Έχετε δύο επιλογές όταν αγοράζετε μηλόξυδο: φιλτραρισμένο και παστεριωμένο ή ωμό και αφιλτράριστο. Το θολό ίζημα που συγκεντρώνεται στον πάτο του μπουκαλιού είναι ένας συνδυασμός βακτηρίων και μαγιάς. Κάποιοι εικάζουν ότι ο συνδυασμός αυτός είναι που παρέχει τα οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει ίχνη υγιών βακτηρίων και προβιοτικών.
Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:
- Αποσμητικό
- Συντηρητικό
- Ντρέσινγκ ή βινεγκρέτ
- Καθαριστής
- Τόνερ προσώπου
- Μαρινάδα
- Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- Καθαριστικό οδοντοστοιχιών
- Ξεβγάλτε τα μαλλιά
- Θεραπεία πιτυρίδας
- ζιζανιοκτόνος
- Στοματικό διάλυμα
4 οφέλη από το μηλόξυδο
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αρκετές μικρού και μεσαίου μεγέθους μελέτες δείχνουν τα οφέλη του μηλόξυδου για ορισμένα προβλήματα υγείας και ως πιθανή βοήθεια για την απώλεια βάρους.
1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη
Έως και το 95% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2 , σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, ή την αδυναμία του σώματος να παράγει ινσουλίνη.
Ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη, είναι καλύτερο να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα φυσιολογικά όρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει την απόκριση στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.
Η κατανάλωση μηλόξυδου πριν πάτε για ύπνο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο νηστείας μετά το ξύπνημα.
2. Σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια
Το μυλόξυδο είναι γνωστός παθογόνος δολοφόνος μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος και η candida.
Το ξύδι είναι ένα δημοφιλές συντηρητικό στην Κορέα, καθώς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του E. coli και του νοροϊού στα τρόφιμα. Το E. coli μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση όταν καταναλώνεται, αλλά οι βακτηριοκτόνες επιδράσεις του οξικού οξέος στο μηλόξυδο μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή του .
3. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους
Μια άλλη ιδιότητα του μηλόξυδου είναι η ικανότητά του να βοηθά στην απώλεια βάρους . Όταν λαμβάνεται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον κορεσμό (το αίσθημα πληρότητας).
Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου 200 έως 275 θερμίδες λιγότερες όταν το μηλόξυδο συνδυάστηκε με ένα γεύμα. Σε διάστημα τριών μηνών, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν μία έως δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο την ημέρα είδαν έως και 3,7 κιλά απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους.
4. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Η ενσωμάτωση λίγο μηλόξυδου στην ημέρα σας, μαζί με μια δίαιτα με χαμηλότερες θερμίδες, μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνει επίσης την «καλή» χοληστερόλη HDL.
Όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να δουν θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων τους όταν προσθέτουν μισή ουγγιά μηλόξυδου στη διατροφή τους.
Πιθανές παρενέργειες
Αν και υπάρχουν οφέλη από τη χρήση μηλόξυδου, υπάρχουν επίσης πιθανές παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η υψηλή οξύτητα μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο των δοντιών, το οποίο δεν θα επανέλθει όταν σταματήσετε το μηλόξυδο. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο ή το λαιμό σας εάν το πίνετε αδιάλυτο.
Εδώ είναι μερικές άλλες πιθανές παρενέργειες του μηλόξυδου:
- Μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου)
- Μπορεί να αλληλεπιδράσει με διουρητικά, ινσουλίνη και άλλα φάρμακα
- Μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή έμετο
Δοσολογία μηλόξυδου
Η δοσολογία του μηλόξυδου εξαρτάται από τον λόγο που το χρησιμοποιείτε. Δύο κουταλάκια του γλυκού έως δύο κουταλιές της σούπας είναι η γενική σύσταση δοσολογίας .
Αν θέλετε να το πιείτε, αραιώστε το με νερό ή τον αγαπημένο σας χυμό ή τσάι. Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε, ενσωματώνοντάς το στα αγαπημένα σας φαγητά, ειδικά dressings, βινεγκρέτ, ακόμα και όταν φτιάχνετε τη δική σας μαγιονέζα.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα ή δύο φλιτζάνια σε γεμάτη μπανιέρα για να αντιμετωπίσετε δερματικά προβλήματα.
Για να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο ως ξέβγαλμα μαλλιών, συνδυάστε έως και δύο κουταλιές της σούπας με ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια ρίξτε πάνω από τα μαλλιά μετά το λούσιμο. Περιμένετε πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Προσοχή: Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής.