H ώρα των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη καρδιακού κινδύνου.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων, οι οποίες είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των δυτικών κοινωνιών έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες όπως το βραδινό φαγητό αργά ή η παράλειψη του πρωινού. Η χρονοδιατροφή αναδύεται ως ένα σημαντικό νέο πεδίο για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του χρόνου πρόσληψης τροφής, των κιρκάδιων ρυθμών και της υγείας.
Μελέτη, που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των προτύπων πρόσληψης τροφής και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανέλυσε δεδομένα από 103.389 συμμετέχοντες, 79% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 42 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρώτο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα (όπως όταν παραλείπουμε το πρωινό), σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με 6% αύξηση του κινδύνου ανά ώρα καθυστέρηση. Για παράδειγμα, ένα άτομο που τρώει για πρώτη φορά στις 9 π.μ. έχει 6% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει στις 8 π.μ.
Όταν πρόκειται για το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το να φάει αργά (μετά τις 9 π.μ.) σχετίζεται με 28% αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό σε σύγκριση με το φαγητό πριν τις 8 μ.μ., ιδιαίτερα στις γυναίκες. Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια νυχτερινής νηστείας – το διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποστηρίζοντας την ιδέα να τρώει κανείς το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Συνολικά οι ερευνητές προτείνουν ότι η υιοθέτηση της συνήθειας να τρώμε νωρίτερα το πρώτο και το τελευταίο γεύμα με μεγαλύτερη περίοδο νυχτερινής νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πηγή: EurekAlert