Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάππαρη: Το ταπεινό μυρωδικό με τις απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες – Η επίδρασή της στον διαβήτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚάππαρη: Το ταπεινό μυρωδικό με τις απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες - Η επίδρασή της στον διαβήτη
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για τις θρεπτικές, βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες – Κίνδυνοι τοξικότητας.

Η κάππαρη, από το λατινικό capra, που σημαίνει κατσίκα, είναι η κοινή ονομασία των ανθών του θάμνου Capparis ( οικογένεια Capparacea ) που έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι. Αυτό το γένος αντιπροσωπεύεται από περίπου 250 είδη, συμπεριλαμβανομένου του πολύ δημοφιλούς C. spinosa L. Ενώ ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο, οι αρωματικοί οφθαλμοί των λουλουδιών είναι αυτοί που καταναλώνονται ευρύτερα. Συλλέγονται με το χέρι πριν ανθίσουν, αποξηραίνονται στον ήλιο και παστώνονται. 

Ο καρπός περιέχει περίπου 36% λιπίδια και 18% πρωτεΐνες. Η κάππαρη σερβίρεται συνήθως μαριναρισμένη σε ξύδι, άλμη ή λάδι. Έχει σημαντικές δυνατότητες ως συμπλήρωμα διατροφής λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της θερμίδες (100 g κάπαρης παρέχουν μόνο 23 kcal) και του πλούτου της σε βιοενεργά φυτοχημικά.

Η κάππαρη έχει βαθμολογία γλυκύτητας 0 στα 10 και βαθμολογείται με 9 στα 10 για ξινή γεύση, 8 στα 10 για αλμυρή γεύση και μόνο 3 στις 10 για πικρία. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η κάπαρη είναι ένα είδος λαχανικού, τεχνικά είναι πιο κοντά στο να είναι φρούτο.

 Πολυάριθμες in vitro και in vivo μελέτες έχουν δείξει ότι το C. Spinosa έχει διάφορες θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής δράσης που προκύπτει από την παρουσία φαινολικών ενώσεων. Εκτός από τη θρεπτική της αξία, η κάπαρη μπορεί να έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι κύριοι παραγωγοί κάπαρης που καλλιεργείται ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου και την Ασία, είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Μαρόκο.

Επιστήμονες της  Σχολής Βιολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Πανεπιστήμιου του Λοτζ, στην Πολωνία έκαναν ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τις βιολογικές ιδιότητες των καρπών, των φύλλων, των ριζών, των σπόρων και των μπουμπούκιων κάπαρης, καθώς και για την τοξικότητά τους.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση:

  • Διάφορες χημικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί στην C. spinosa, συμπεριλαμβανομένων αλκαλοειδών,  φαινολικών ενώσεων, γλυκοζινολικών, στερολών, τερπενίων, τερπενοειδή, λιπαρών οξέων, σαπωνινών, καροτενοειδών και τοκοφερολών.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι η κάπαρη φαίνεται να είναι η πλουσιότερη γνωστή φυσική πηγή κερσετίνης: το διατροφικό φλαβονοειδές που καταναλώνεται περισσότερο.
  • Η διαδικασία τουρσί προάγει τη μετατροπή της ρουτίνης σε κερσετίνη και η κονσερβοποίηση μπορεί επίσης να αυξήσει τις συγκεντρώσεις κερσετίνης.

Βιολογικές ιδιότητες του C. Spinosa

Η κάπαρη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα για την αντιμυκητιακή, διουρητική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική, αντιυπερτασική και αντιηπατοξική δράση της. Αυτές οι βιολογικές δραστηριότητες έχουν αποδοθεί σε διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαινολικών ενώσεων, λιπιδίων, ινδολών και αλκαλοειδών.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

  • Ένας αριθμός μελετών έχει επισημάνει την αντιφλεγμονώδη δυνατότητα του C. Spinasa. Μελέτη έδειξε η θεραπεία με το υδατικό εκχύλισμα C. Spinosa (200 και 400 mg/kg/ημέρα,  για επτά ημέρες) έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα ενώ μειώνει και τη φλεγμονή σε μία κατασταση αρθρίτιδας.  
  • Επίσης έχει αντιυπεργλυκαιμικές, αντιοξειδωτικές και υπολιπιδαιμικές δραστηριότητες σε διαβητικούς (συμβάλει στη μείωση της απορρόφησης υδατανθράκων από το λεπτό έντερο, την αναστολή της γλυκονεογένεσης στο ήπαρ, την ενίσχυση της πρόσληψης γλυκόζης από τους ιστούς και την προστασία/αναγέννηση των βήτα κυττάρων.)
  • Έχει θετική επίδραση σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (Το εκχύλισμα C. spinosa βρέθηκε ότι προστατεύει αποτελεσματικά την απόφραξη της μεσαίας εγκεφαλικής αρτηρίας και τον τραυματισμό μέσω εξασθένησης ή μείωσης του οξειδωτικού στρες σε πειράματα με ποντίκια).
  • Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα, τα μπουμπούκια και οι σπόροι έχουν επίσης αντιοξειδωτική επίδραση σε άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Η Κερσετίνη( 10 mg/kg)  προσφέρει παρόμοια προστατευτικά αποτελέσματα όπως η βιταμίνη Ε (200 mg/kg) στα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά.
  • Βρέθηκε αξιοσημείωτη απώλεια βάρους σε διαβητικούς αρουραίους που τρέφονταν με εκχύλισμα φρούτου C. spinosa (20mg/kg) μετά από δύο εβδομάδες
  • Μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς αρουραίους, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει αντιυπερτασικό δυναμικό.
  • Έχει Αντιηπατοτοξική δράση
  • Έχει αντικαρκινική δράση (μειώνει σημαντικά την βιωσιμότητα κυτταρικών γραμμών καρκίνου του μαστού και του οστεοσαρκώματος)
  • Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Τοξικότητα του C. Spinosa

Τα δεδομένα σχετικά με την τοξικότητα του C. spinosa είναι αμφιλεγόμενα. Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι διάφορα παρασκευάσματα από το C. spinosa μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες. Ωστόσο είναι πιο πολλές οι μελέτες που κάνουν λόγο για το αντίθετο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο