Ποσότητα – είδος τροφής – Υφή.
Είναι σημαντικό από τη βρεφική ηλικία τα μωρά να προσλαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και να αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από νωρίς. Σίγουρα το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες, όμως κοινό σημείο αποτελεί η διατροφική μετάβαση μετά το θηλασμό. Η ποσότητα που θα πρέπει να προσλαμβάνουν,
το είδος της τροφής αλλά και η υφή.
Δυστυχώς για τις μαμάδες, δεν έρχονται τα μωρά με… ‘εγχειρίδιο χρήσης” και ίσως το σημείο αυτό να είναι λιγάκι δύσκολο. Το Made For Mums σε συνεργασία με τον εγγεγραμμένο διατροφολόγο και ιδρυτή της
συμβουλευτικής εταιρείας παιδικής διατροφής Happy Eaters, Sam Perkins, παραθέτουν συμβουλές για τη μεταβολή της μερίδας του μωρού, μήνα με το μήνα.
Οι συμβουλές επικεντρώνονται σε πουρέδες και σνακ, που όπως τονίζει ο Perkins, κάποια μωρά προσαρμόζονται πιο εύκολα στις νέες διατροφικές συνήθειες και άλλα πιο αργά.
«Τα μωρά είναι τόσο διαφορετικά που όλα είναι φυσιολογικά. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και την όρεξη του μωρού σας. Έχει να κάνει με το να είναι μια θετική εμπειρία για εσάς και το μωρό σας».
Ακριβώς μετά τον απογαλακτισμό προτείνεται έως μια κουτάλια της σούπας λείος πουρές την ημέρα. Γενικά προτείνεται 6 μήνες για απογαλακτισμό αν και κάποιοι γονείς τον ξεκινούν λίγο νωρίτερα. Η σύσταση είναι όχι πριν από τις 17 εβδομάδες, αλλά όπως και να έχει απαιτείται ιατρική καθοδήγηση. «Σε αυτό το πρώτο στάδιο, η στερεά τροφή είναι συμπληρωματική του γάλακτος, επομένως η πρόσληψη γάλακτος του μωρού σας δεν πρέπει να μειώνεται με την προσθήκη στερεών», εξηγεί ο Sam Perkins.
Πρώτος μήνας απογαλακτισμού
Η πρόταση είναι μια κουταλιά της σούπας πουρέ με πιο ανάγλυφη υφή, δύο φορές την ημέρα, ενώ ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά μόλις το μωρό συμπληρώσει τους 6 μήνες.
Εάν το μωρό σας είναι ήδη πάνω από έξι μηνών, οι συνταγές μπορούν πλέον να γίνουν με κανονικό αγελαδινό γάλα, αντί για φόρμουλα ή μητρικό γάλα.
7 μήνες
Δύο-τρεις κουταλιές της σούπας πουρέ με σβόλους μέσα, έως και τρεις φορές την ημέρα, δηλαδή μια μερίδα περίπου στο μέγεθος ενός Weetabix (δημητριακό στο μέγεθος μπάρας, σε στρογγυλό σχήμα) σημειώνει ο Perkins. «Ορισμένες τροφές στο πλάι, όπως λίγο μπρόκολο στον ατμό ή καρότο στον ατμό σε μπαστούνια, είναι μια καλή προσθήκη στο γεύμα του μωρού σας».
8 μήνες
Προτείνεται μια μερίδα με τέσσερις κουταλιές της σούπας πουρέ ή χοντροκομμένης τροφής για τρεις φορές την ημέρα. Η υφή εξαρτάται από το τι αρέσει στο κάθε μωρό.
«Μερικά μωρά θα θέλουν επίσης επιδόρπιο», επισημαίνει ο Sam Perkins. Δοκιμάστε γιαούρτι με φρούτα – περίπου δύο-τρεις κουταλιές της σούπας. «Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο για το φαγητό, θα του έδινα τρεις ευκαιρίες κάθε μέρα για να εξερευνήσει το φαγητό».
9 μήνες
Τα μωρά σε αυτή την ηλικία μπορούν να διαχειριστούν λίγο πιο χοντροκομμένες τροφές, γι’ αυτό προτείνονται τέσσερις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φαγητό, συν δύο-τρεις κουταλιές της σούπας επιδόρπιο. Όσον αφορά το κρέας ο Sam Perkins συνιστά κιμά και αργό μαγείρεμα, ώστε να είναι λιγότερο λαστιχωτό. Είναι πολύ συνηθισμένο για μωρά από 8-9 μηνών και άνω να αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα μόνα τους, έτσι κάποια μωρά αρνούνται το κουτάλι ή θέλουν να το κάνουν μόνα τους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
10 μήνες
Στα μωρά σε αυτή την ηλικία αρέσει η ποικιλία οπτικά και γευστικά. Προτείνεται περίπου 100 γραμμάρια ή 4-5 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο φαγητό σε κάθε γεύμα, συν ένα επιδόρπιο. Λωρίδες αγγουριού, κριτσίνια, κόκκινη πιπεριά κ.α Θυμηθείτε ότι είναι φυσιολογικό για τα μωρά να έχουν μέρες που δεν τρώνε πολύ. Το μωρό μπορεί να βγάζει οδοντοφυΐα, ή να έχει οποιαδήποτε δυσφορία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την όρεξη.
11 μήνες
Η πρόταση για σχεδόν τα μωρά ενός έτους, είναι περίπου 120 γραμμάρια ή 5-6 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο φαγητό, συν ένα επιδόρπιο. «Γενικά κοιτάς να μην κάνεις καθόλου ανάμειξη σε αυτή την ηλικία», λέει ο Sam Perkins. «Η ποσότητα εξαρτάται πολύ από τα συστατικά του γεύματος, αλλά περίπου 5-6 κουταλιές της σούπας συν μια πουτίγκα θα ήταν σωστή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αποδομήσετε το φαγητό για να διευκολύνετε το μωρό σας να φάει, δίνοντάς του τα στοιχεία του γεύματος ξεχωριστά».
Όπως και να έχει, καμία σύσταση από οποιονδήποτε ειδικό δεν είναι απόλυτη για κάθε μωρό και κάθε οργανισμό και απαιτείται εξατομικευμένη σύσταση από τον παιδίατρο.
Πηγή:
https://www.madeformums.com/baby/how-much-food-should-you-give-your-baby-month-by-month/