Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.
Όπως αναφέρει το Nutrition Insight, μια μελέτη από την Ιρλανδία έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε ζαχαρούχα προϊόντα, κόκκινο κρέας και πρόσθετα λιπαρά τείνουν να έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η έρευνα έδειξε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου ΔΜΣ και των προβλημάτων ψυχικής υγείας , ιδιαίτερα εντονότερη μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων γυναικών.
Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δίαιτες που χαρακτηρίζονται από προφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευεξία . Έρευνα από τη Νότια Κορέα πέρυσι αποκάλυψε επίσης ότι οι δίαιτες που αποτελούνται κυρίως από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.
Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ ο περιορισμός της πρόσληψης προϊόντων με ζάχαρη, κόκκινου κρέατος και πρόσθετων λιπαρών, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία. Μια τέτοια δίαιτα αναγνωρίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της και τον ρόλο της στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.