Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γυναίκες: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΓυναίκες: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία - Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει τον τρόπο μείωσης του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία στον γυναικείο πληθυσμό.

Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital στις ΗΠΑ παρακολούθησαν για 25 χρόνια 25.000 γυναίκες, εξετάζοντας τον τρόπο διατροφής τους και τις ασθένειες που προέκυψαν καθώς και τους θανάτους, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας τόσο από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν μειωμένος κατά 23% για όσες ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή,

    Η μεσογειακή διατροφή είναι μια πλούσια σε φυτά ποικίλη διατροφή που προάγει την κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ξηρών καρπών, οσπρίων, δημητριακών, ψαριού, λαχανικών και φρούτων, ενώ περιλαμβάνει επίσης μέτρια πρόσληψη ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και κόκκινου κρασιού και σπάνια κατανάλωση κρέατος, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων.

   Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία έχουν αναφερθεί σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα δεδομένα για τις επιδράσεις της στις γυναίκες των ΗΠΑ και ελάχιστη κατανόηση για το γιατί η δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Μελέτη του Harvard που πραγματοποιήθηκε πέρσι, έδειξε επίσης πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, ανεξαρτήτως φύλου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως βοηθά τους ανθρώπους με συμπτώματα long COVID, διαβήτη και πολλαπλή σκλήρηνση, ενω παράλληλα προάγει την υγεία της καρδιάς αλλά και την απώλεια βάρους. Μάλιστα απ’ ότι φαίνεται είναι και πιο οικονομική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως φέτος μια ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων και γιατρών που ειδικεύονται στον διαβήτη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους κατέταξε για άλλη μία φορά την Μεσογειακή διατροφή στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες διατροφές παγκοσμίως.

   Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA, βρήκαν στοιχεία βιολογικών αλλαγών που μπορεί να εξηγήσουν γιατί: εντόπισαν αλλαγές στους βιοδείκτες του μεταβολισμού, φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα. “Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας λέει να προσέχετε τη διατροφή σας! Τα καλά νέα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση περίπου κατά ένα τέταρτο στον κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια με όφελος τόσο για τον καρκίνο όσο και για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα , που είναι οι κορυφαίες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και στους άνδρες) στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η αρχαιότερη συγγραφέας Samia Mora, MD, καρδιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Μεταβολομικής Λιπιδίων στο Brigham.

    Η παρούσα μελέτη διερεύνησε το μακροπρόθεσμο όφελος από την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε πληθυσμό των ΗΠΑ που στρατολογήθηκε ως μέρος της Μελέτης Γυναικείας Υγείας και διερεύνησε τους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν τα οφέλη της δίαιτας για την υγεία. Οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν μια ομάδα περίπου 40 βιοδεικτών που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

    Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενοι από τις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες, το λίπος, την αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλα βιολογικά μονοπάτια σχετίζονται με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, γλυκαιμικά μέτρα και υπέρταση έχουν μικρότερη συμβολή.

    Η τρέχουσα μελέτη προσδιορίζει σημαντικές βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ορισμένους βασικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι η μελέτη περιοριζόταν σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας, μορφωμένες γυναίκες επαγγελματίες υγείας που ήταν κυρίως μη Ισπανόφωνες και λευκές. Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής και άλλα αυτοαναφερόμενα μέτρα, όπως το ύψος, το βάρος και η αρτηριακή πίεση. Αλλά τα δυνατά σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν τη μεγάλη κλίμακα και τη μακρά περίοδο παρακολούθησης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο