Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Μαρούλι με 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

ΑρχικήΝέαΝέα μελέτη: Μαρούλι με 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α
spot_img

Βελτίωση της διατροφής μέσω βιοενίσχυσης λαχανικών.

    Μια νέα μέθοδο βιοενδυνάμωσης του πράσινου φυλλώδους φυτικού ιστού, αυξάνοντας τα «καροτενοειδή της προ-βιταμίνης Α» για να βοηθήσει προστατευθούν από την ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών από το ισπανικό Universitat Politècnica de València (UPV) τον Αύγουστο, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plant Journal. Το έργο «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της διατροφής μέσω της βιοενίσχυσης λαχανικών όπως το μαρούλι, το σέσκουλο ή το σπανάκι».

   “Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, γνωστή και ως κρυφή πείνα (hidden hunger), εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ξηροφθαλμία και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο, επηρεάζοντας παιδιά από υποσιτισμένους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτη. «Η ενσωμάτωση μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α ή οι πρόδρομοι καροτενοειδείς της ως συμπληρώματα διατροφής ή ως συστατικά τροφίμων (δηλαδή, συμπληρώματα διατροφής ή εμπλουτισμός, αντίστοιχα) μπορεί να είναι μια λύση, αλλά αυτές οι στρατηγικές παραμένουν απρόσιτες σε πολλές περιπτώσεις».

   Έτσι ανέπτυξαν ένα νέο μέρος για να αποθηκεύσουν όλες αυτές τις βιταμίνες. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου των ερευνητών, μπόρεσαν να αποθηκεύσουν υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης σε «πλαστοσφαιρίδια», γνωστά και ως σωματίδια λιποπρωτεΐνης, μέσα σε φυτά καπνού και μαρούλι. Λειτούργησε, πρόσθεσαν οι ερευνητές, καθώς αυτά τα σωματίδια λιποπρωτεϊνών δεν «συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση και συνήθως δεν συσσωρεύουν καροτενοειδή».

    «Η διέγερση του σχηματισμού και ανάπτυξης πλαστοσφαιριδίων με μοριακές τεχνικές και θεραπείες έντονου φωτός όχι μόνο αυξάνει τη συσσώρευση βήτα-καροτίνης αλλά και τη βιοπροσβασιμότητα του, δηλαδή την ευκολία με την οποία μπορεί να εξαχθεί από τη μήτρα τροφίμων για να απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα. », συμμερίστηκε στην έκδοση ο Luca Morelli, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

   Όπως πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης, χάρη σε αυτή την τεχνική και άλλες «βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις», μπορείτε να επιτύχετε «30 φορές μεγαλύτερη αύξηση στα προσβάσιμα επίπεδα βήτα-καροτίνης σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα φύλλα» και αυτό είναι που του δίνει επίσης αυτή την χρυσή απόχρωση. Και ενώ η όλη ιδέα της βιοενίσχυσης και η επιστήμη πίσω από αυτό που μόλις πέτυχαν, οι συγγραφείς πρόσθεσαν στη δήλωσή τους ότι η εργασία τους «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της διατροφής μέσω της βιοενίσχυσης λαχανικών όπως το μαρούλι, το σέσκουλο ή το σπανάκι», προσθέτοντας σημαντικά ότι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά «χωρίς να εγκαταλείψουν το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση τους».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο