Βελτίωση της διατροφής μέσω βιοενίσχυσης λαχανικών.
Μια νέα μέθοδο βιοενδυνάμωσης του πράσινου φυλλώδους φυτικού ιστού, αυξάνοντας τα «καροτενοειδή της προ-βιταμίνης Α» για να βοηθήσει προστατευθούν από την ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών από το ισπανικό Universitat Politècnica de València (UPV) τον Αύγουστο, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plant Journal. Το έργο «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της διατροφής μέσω της βιοενίσχυσης λαχανικών όπως το μαρούλι, το σέσκουλο ή το σπανάκι».
“Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, γνωστή και ως κρυφή πείνα (hidden hunger), εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί ξηροφθαλμία και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο, επηρεάζοντας παιδιά από υποσιτισμένους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτη. «Η ενσωμάτωση μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α ή οι πρόδρομοι καροτενοειδείς της ως συμπληρώματα διατροφής ή ως συστατικά τροφίμων (δηλαδή, συμπληρώματα διατροφής ή εμπλουτισμός, αντίστοιχα) μπορεί να είναι μια λύση, αλλά αυτές οι στρατηγικές παραμένουν απρόσιτες σε πολλές περιπτώσεις».
Έτσι ανέπτυξαν ένα νέο μέρος για να αποθηκεύσουν όλες αυτές τις βιταμίνες. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου των ερευνητών, μπόρεσαν να αποθηκεύσουν υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης σε «πλαστοσφαιρίδια», γνωστά και ως σωματίδια λιποπρωτεΐνης, μέσα σε φυτά καπνού και μαρούλι. Λειτούργησε, πρόσθεσαν οι ερευνητές, καθώς αυτά τα σωματίδια λιποπρωτεϊνών δεν «συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση και συνήθως δεν συσσωρεύουν καροτενοειδή».
«Η διέγερση του σχηματισμού και ανάπτυξης πλαστοσφαιριδίων με μοριακές τεχνικές και θεραπείες έντονου φωτός όχι μόνο αυξάνει τη συσσώρευση βήτα-καροτίνης αλλά και τη βιοπροσβασιμότητα του, δηλαδή την ευκολία με την οποία μπορεί να εξαχθεί από τη μήτρα τροφίμων για να απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα. », συμμερίστηκε στην έκδοση ο Luca Morelli, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Όπως πρόσθεσαν οι συγγραφείς της μελέτης, χάρη σε αυτή την τεχνική και άλλες «βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις», μπορείτε να επιτύχετε «30 φορές μεγαλύτερη αύξηση στα προσβάσιμα επίπεδα βήτα-καροτίνης σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα φύλλα» και αυτό είναι που του δίνει επίσης αυτή την χρυσή απόχρωση. Και ενώ η όλη ιδέα της βιοενίσχυσης και η επιστήμη πίσω από αυτό που μόλις πέτυχαν, οι συγγραφείς πρόσθεσαν στη δήλωσή τους ότι η εργασία τους «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της διατροφής μέσω της βιοενίσχυσης λαχανικών όπως το μαρούλι, το σέσκουλο ή το σπανάκι», προσθέτοντας σημαντικά ότι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά «χωρίς να εγκαταλείψουν το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση τους».
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.