Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο χυμός που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας – Επείγουσα σύσταση σε γονείς

ΑρχικήΝέαΟ χυμός που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας - Επείγουσα σύσταση σε γονείς
spot_img

Ο χυμός που εκτός από τα οφέλη έχει και σοβαρές πιθανές παρενέργειες

Τα φρούτα και τα λαχανικά συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή μας σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αφού αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, νερού, φυτικών ινών και φυτοσυστατικών/αντιοξειδωτικών σημαντικών για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματός μας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα από τη μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α., φαίνεται ότι η ένταξη των 100% φυσικών χυμών φρούτων σε μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία συνεισφέρει στη βελτιωμένη ποιότητα διατροφής τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά. Κι όμως υπάρχει ένας χυμός που πρέπει να προσέχουμε πολύ την κατανάλωσή του: Ο χυμός Παντζαριού.

Αν και ο χυμός παντζαριού έχει πολλά οφέλη για την υγεία (αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, έλεγχος διαβήτη, έλεγχος αρτηριακής πίεσης, ενέργεια) και θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο εντούτοις έχει και μερικά μειονεκτήματα με αξιοσημείωτες επιπτώσεις για την υγεία.

«Ο χυμός παντζαριού περιέχει πολλά νιτρικά άλατα και δεν πρέπει να καταναλώνεται από μικρά παιδιά. Εάν πίνεται τακτικά συμπυκνωμένος χυμός παντζαριού, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος και για τους ενήλικες». Αυτό υποστηρίζει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας σε ανακοίνωση προς τους καταναλωτές, στην οποία τονίζει ότι για μωρά και τα μικρά παιδιά, η υπερβολική ποσότητα νιτρικών μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε αντίκτυπο στην πρόσληψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα να ανασταλεί (μεθαιμοσφαιριναιμία*). Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τα νιτρικά να αναστείλουν την πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα. Οι αρχές της Δανίας συστήνουν στα παιδιά να μην πίνουν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και οι ενήλικες να πίνουν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού μόνο μία φορά το μήνα. 

Σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί εύκολα να αυξήσει την πρόσληψη νιτρικών αλάτων πάνω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, η οποία είναι γνωστό ότι διεγείρει τον ενδογενή σχηματισμό των ενώσεων N-nitroso (NOC’s), μιας κατηγορίας ενώσεων που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες και που μπορεί επίσης να προκαλέσουν πολλές άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Ταυτόχρονα τα άτομα με χαμηλό μεταβολισμό θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν χυμό παντζαριού καθώς μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της ούρησης και να προκαλέσει βετουρία (κόκκινα ούρα από τη χρωστική betalain).

 *Η μεθαιμοσφαιριναιμία (MetHb) είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή του αίματος , που μερικές φορές ονομάζεται «σύνδρομο του μπλε μωρού», η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν οξυγόνο στα κύτταρα και τους ιστούς, σύμφωνα με την cleveland clinic. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της πάθησης. Τα περισσότερα άτομα με MetHb αναπτύσσουν την πάθηση επειδή χρησιμοποιούν ορισμένα παυσίπονα ή αντικαταθλιπτικά ή επειδή εκτέθηκαν σε ορισμένες τοξικές ουσίες. Πρόκειται για επίκτητη μεθαιμοσφαιριναιμία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χλωμό δέρμα (ωχρότητα).
  • Κούραση.
  • Αδυναμία.
  • Πονοκέφαλο.

Μερικές φορές, τα άτομα με επίκτητη μεθαιμοσφαιριναιμία μπορεί να έχουν συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετος.
  • Ακραία υπνηλία, μπερδεμένη ομιλία και αργά αντανακλαστικά : Αυτά είναι σημάδια κατάθλιψης του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Απώλεια συνείδησης ή ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις : Αυτά είναι σημάδια επιληπτικών κρίσεων .
  • Γρήγορη αναπνοή, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και σύγχυση : Αυτά είναι σημάδια μεταβολικής οξέωσης .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο