Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας – Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας - Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι
spot_img

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για καταναλωτές μέσης ηλικίας.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας για ορισμένους μεσήλικες πληθυσμούς. Αν και τα μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας έχουν μελετηθεί στο παρελθόν, έχουν γίνει σχετικά λίγες μελέτες με τις γνωστικές επιδράσεις της.

«Τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία των μούρων, όπως μεταβολικές και γνωστικές βελτιώσεις», δήλωσε ο  Robert Krikorian, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του Κολεγίου UC. «Υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φράουλες ή βατόμουρα έχουν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης με τη γήρανση». 

Εκτός από το ότι περιέχουν ανθοκυανίνες, ο Krikorian είπε ότι οι φράουλες περιέχουν επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ελλαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ που έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία.

«Αυτή η μελέτη αξιολόγησε εάν η κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση και τη μεταβολική υγεία σε αυτόν τον πληθυσμό και, εάν ναι, εάν μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής ενίσχυσης και της μειωμένης μεταβολικής διαταραχής», είπε.

Μεθοδολογία έρευνας

Συνολικά 30 υπέρβαροι ασθενείς ηλικίας 50-65 ετών με παράπονα ήπιας γνωστικής έκπτωσης εγγράφηκαν και ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Ο Krikorian είπε ότι αυτός ο πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο για άνοια στο τέλος της ζωής του και άλλες κοινές παθήσεις. Σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από την κατανάλωση φρούτων μούρων οποιουδήποτε είδους εκτός από ένα ημερήσιο πακέτο σκόνης συμπληρώματος που αναμιγνύεται με νερό και καταναλώνεται με το πρωινό. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν σκόνες που περιείχαν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού ολόκληρες φράουλες (το τυπικό μέγεθος μερίδας), ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. 

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν τεστ που μέτρησαν ορισμένες γνωστικές ικανότητες όπως η μακροπρόθεσμη μνήμη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη διάθεσή τους, την ένταση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και τα μεταβολικά δεδομένα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα σκόνης φράουλας είχαν μειωμένες παρεμβολές στη μνήμη, κάτι που συνάδει με μια συνολική βελτίωση στην εκτελεστική ικανότητα. Είχαν επίσης σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο