Μελέτη συνδέει πολυβιταμίνες και βιταμίνη D με μειωμένα χαρακτηριστικά ASD και ADHD
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι η σωστή συμπλήρωση βιταμινών κατά την εγκυμοσύνη (ιδιαίτερα φολικό οξύ, βιταμίνη D και πολυβιταμίνες) καθώς και η υψηλή ποιότητα διατροφής, μπορεί να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου και να μειώσουν την εμφάνιση χαρακτηριστικών που σχετίζονται με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ASD) και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) στα παιδιά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδιά οι περισσότεροι από τους 120 ασθενείς από επικίνδυνο παθογόνο – 28 ανέπτυξαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη τοξική ουσία σε δημοφιλή σειρά ισιώματος μαλλιών – Προκαλεί καρκίνο και επηρεάζει την αναπαραγωγή
Η έρευνα βασίστηκε στην κοόρτη Generation R στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και περιέλαβε 3.937 παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη διατροφή των μητέρων, τα επίπεδα βιταμίνης D και φολικού οξέος στον ορό και τη χρήση συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για την ανάλυση του όγκου του φλοιού και του υποφλοιού, ενώ οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον εντοπισμό χαρακτηριστικών ADHD στην παιδική ηλικία και ASD στην εφηβεία.
Ευρήματα
Η συμπλήρωση πολυβιταμινών φάνηκε να συσχετίζεται με λιγότερα χαρακτηριστικά ADHD, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέθηκαν με λιγότερα χαρακτηριστικά ASD. Παράλληλα, η καλύτερη ποιότητα διατροφής της μητέρας συσχετίστηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες ADHD και σε μικρότερο βαθμό με ASD.
Οι νευροαπεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι η βιταμίνη D και η υψηλότερη ποιότητα διατροφής συνδέονταν με διαφοροποιήσεις στον όγκο των κροταφικών και βρεγματικών λοβών, που σχετίζονταν με προστασία έναντι συμπτωμάτων ADHD και ASD. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αυξημένος υποφλοιώδης όγκος συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αυτών των χαρακτηριστικών. Οι επιδράσεις του φολικού οξέος δεν ήταν εμφανείς, πιθανώς επειδή η πλειονότητα των γυναικών στην Ολλανδία είχε ήδη επαρκή συμπλήρωση.
Παρά το μέγεθος του δείγματος, οι επιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν μικρές και εξηγούσαν λιγότερο από το 2% της συνολικής διακύμανσης στα χαρακτηριστικά ASD και ADHD. Η παρατηρητική φύση της μελέτης σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση, ενώ οι αυτοαναφερόμενες διατροφικές συνήθειες εισάγουν πιθανή μεροληψία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 8.000 γνωστοί ατμιστές λόγω κινδύνου πυρκαγιάς και εγκαυμάτων – Πωλούνται και στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι μύθοι στην κουζίνα που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων
Ωστόσο, τα ευρήματα εναρμονίζονται με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταδείξει προστατευτικό ρόλο των συμπληρωμάτων και της ισορροπημένης διατροφής στη νευροαναπτυξιακή υγεία. Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις και να διασαφηνιστεί πώς συγκεκριμένα συμπληρώματα μπορούν να προλάβουν ή να μετριάσουν τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές.