Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σαφράν μπορεί να καταπολεμήσει και το άγχος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο σαφράν μπορεί να καταπολεμήσει και το άγχος
spot_img

Ποτέ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις;

   Ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση του σαφράν ως αποτελεσματικής θεραπείας άγχους και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να το δοκιμάσουν σε μικρές δόσεις ως μέρος της διατροφής τους, παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για το άγχος. Πολλαπλές μελέτες που περιλαμβάνονται σε μια ανασκόπηση του 2022 υποδεικνύουν ότι ένα safranal, ένα διαφορετικό συστατικό σαφράν, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το φάρμακο για το άγχος διαζεπάμη με τον τρόπο που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχέα γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο.

- Advertisement -

   Προηγουμένως ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, προτείνει τη χρήση του σαφράν, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες.

    Ο κρόκος (Crocus sativus L.) είναι ένα φυτό που παίζει ρόλο στην παραδοσιακή και συμπληρωματική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του ανθρώπου σε στρεσογόνα ή απειλητικά γεγονότα. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι βιώνουν τακτικά ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα που αποτελούν ελάχιστο πραγματικό κίνδυνο, μπορεί να έχουν μια αγχώδη διαταραχή.

   Στην Ελλάδα διαθέτουμε μεγάλη παραγωγή σαφράν καθώς το ελληνικό σαφράν ή αλλιώς ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα της χώρας και είναι το Νο1 σε ποιότητα στον κόσμο, αφού εξάγεται σε πάνω από πέντε χώρες διεθνώς και διαθέτει ποικίλες ιδιότητες και μοναδικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό παγκοσμίως.

   Ορισμένες έρευνες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του κρόκου σε άτομα με άγχος, ωστόσο, κανένα σταθερό στοιχείο δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το σαφράν είναι ένα χρήσιμο φάρμακο για το άγχος. Μια μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν 56 άτομα, αξιολόγησε τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες που ανέφεραν οι ίδιοι μετά τη λήψη 30 χιλιοστόγραμμα (mg) σαφράν καθημερινά για 8 εβδομάδες. Αν και οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και μειωμένη απόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία επίδραση στις βαθμολογίες άγχους μέχρι το τέλος της μελέτης.

   Μια μετα-ανάλυση 23 μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι ενώ το σαφράν έδειξε δυνατότητες ως φάρμακο για το άγχος, η ποιότητα των υπαρχόντων στοιχείων ήταν χαμηλή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του κρόκου και των μειωμένων συμπτωμάτων άγχους.

  Ωστόσο το σαφράν είναι ασφαλές να καταναλώνεται με μέτρο. Έρευνα που συμπεριλήφθηκε σε μια παλαιότερη ανασκόπηση του 2015 υποδηλώνει ότι η κατανάλωση 5 γραμμαρίων (g) ημερησίως μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις και μια πρόσληψη 20 g ανά ημέρα ή μεγαλύτερη μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η ημερήσια πρόσληψη έως και 1,5 g μπορεί να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια της κατανάλωσης σαφράν.

Η ήπια τοξικότητα του κρόκου μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

  • ναυτία
  • διάρροια
  • εμετός
  • ζάλη

Η σοβαρή τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, όπως:

  • μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • μούδιασμα
  • ικτερός
  • αυθόρμητη αιμορραγία

   Τα άτομα που υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν άγχος θα πρέπει να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να συνταγογραφήσουν μια σειρά από θεραπείες για τη μείωση του άγχους. Το άγχος είναι μια σημαντική απόκριση επιβίωσης σε ορισμένα ερεθίσματα. Ωστόσο, εάν δεν βελτιωθεί, αρχίσει να γίνεται συντριπτικό ή παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, ένα άτομο μπορεί να έχει μια αγχώδη διαταραχή και θα μπορούσε να ωφεληθεί αν μιλήσει με έναν επιστήμονα υγείας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα